23 października 2013

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE


Jesień kojarzy mi się z ciepłą herbatą, ciekawą książką, kocem i rogalikami drożdżowymi. Zapraszam na jeden z moich ulubionych przepisów :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki


  • 1 żółtko
  • 1 białko z odrobiną mleka (do posmarowania rogalików przed pieczeniem)
  • 1/3 szklanki ciepłej śmietany 18%
  • pół kostki masła, miękkiego
  • 250 gramów mąki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zamienić z esencją waniliową lub saszetką cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 7 gramów suchych drożdży (lub około 18 gramów świeżych)


Wykonanie:

1. Ciepłą śmietanę wymieszaj z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
2. Kiedy drożdże "ruszą" wymieszaj je z pozostałymi składnikami na ciasto (oprócz białka). Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Gotowe nie będzie lepić się do rąk i będzie aksamitne.
3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
4. Podziel ciasto na 2 kule i każdą rozwałkuj na okrągłe, cienkie placki. Podziel je na trójkąty.
5. Na szerszym końcu każdego trójka nałóż nadzienie - u mnie nutella (można też użyć marmolady lub słodkiego twarożku).
6. Każdy trójkąt zwiń w rogalika i posmaruj go mieszanką białka z mlekiem.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu aż ciastka będą złotawe.
8. Upieczone i zimne słodycze posmaruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Rogaliki przed upieczeniem można odstawić na 10-15 minuty, aby leciutko podrosły.

Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Jakie pyszne i puchate te rogaliki. Bardzo lubię rogaliki i to do porannej kawy... Ale się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie zawinięte :) Mi zawsze wychodzą takie jakieś pokraczne...

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile tych rogalików wychodzi? Duże są?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło mi około 15 (nie liczyłam) sporych rogalików. Dwoma można się spokojnie najeść :).

      Usuń
  4. Pytanie amatora - ciasto drożdżowe wstawiać do piekarnika już nagrzanego do maksimum, czy takiego nie do końca rozgrzanego?

    OdpowiedzUsuń
  5. Rogaliki muszą być przepysznie, mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy smietane mozna zastapic jogurtem??

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bym nie zastępowała bo między innymi właśnie śmietana powoduje,że tak dobre-można ewentualnie pół na pół.
    Znam ten przepis, jest naprawdę dobry-nie tylko do rogalików ale jako drożdżówka posypana kruszonką

    pozdrawiam
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły pychotka, a robiłam z jogurtem i powidłami :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wiadomość, że wychodzą smaczne z jogurtem. Pozdrawiamy!

      Usuń