Jesień kojarzy mi się z ciepłą herbatą, ciekawą książką, kocem i rogalikami drożdżowymi. Zapraszam na jeden z moich ulubionych przepisów :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki
- 1 żółtko
- 1 białko z odrobiną mleka (do posmarowania rogalików przed pieczeniem)
- 1/3 szklanki ciepłej śmietany 18%
- pół kostki masła, miękkiego
- 250 gramów mąki
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zamienić z esencją waniliową lub saszetką cukru z prawdziwą wanilią)
- 1/3 szklanki cukru
- 7 gramów suchych drożdży (lub około 18 gramów świeżych)
Wykonanie:
1. Ciepłą śmietanę wymieszaj z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
2. Kiedy drożdże "ruszą" wymieszaj je z pozostałymi składnikami na ciasto (oprócz białka). Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Gotowe nie będzie lepić się do rąk i będzie aksamitne.
3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
4. Podziel ciasto na 2 kule i każdą rozwałkuj na okrągłe, cienkie placki. Podziel je na trójkąty.
5. Na szerszym końcu każdego trójka nałóż nadzienie - u mnie nutella (można też użyć marmolady lub słodkiego twarożku).
6. Każdy trójkąt zwiń w rogalika i posmaruj go mieszanką białka z mlekiem.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu aż ciastka będą złotawe.
8. Upieczone i zimne słodycze posmaruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Rogaliki przed upieczeniem można odstawić na 10-15 minuty, aby leciutko podrosły.
Smacznego :)
Jakie pyszne i puchate te rogaliki. Bardzo lubię rogaliki i to do porannej kawy... Ale się rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuńIdealnie zawinięte :) Mi zawsze wychodzą takie jakieś pokraczne...
OdpowiedzUsuńA ile tych rogalików wychodzi? Duże są?:)
OdpowiedzUsuńWyszło mi około 15 (nie liczyłam) sporych rogalików. Dwoma można się spokojnie najeść :).
UsuńMniam, mniam:), uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! mogę jednego?
OdpowiedzUsuńPytanie amatora - ciasto drożdżowe wstawiać do piekarnika już nagrzanego do maksimum, czy takiego nie do końca rozgrzanego?
OdpowiedzUsuńWstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pozdrawiam :)
UsuńDzięki!
UsuńRogaliki muszą być przepysznie, mniam! :-)
OdpowiedzUsuńczy smietane mozna zastapic jogurtem??
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, ale użyj jogurtu bardzo gęstego :)
UsuńJa bym nie zastępowała bo między innymi właśnie śmietana powoduje,że tak dobre-można ewentualnie pół na pół.
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis, jest naprawdę dobry-nie tylko do rogalików ale jako drożdżówka posypana kruszonką
pozdrawiam
Małgosia
Wyszły pychotka, a robiłam z jogurtem i powidłami :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wiadomość, że wychodzą smaczne z jogurtem. Pozdrawiamy!
Usuń