11 lipca 2013

PAVLOVA "CZARNY LAS"


Któż nie lubi połączenia wiśni z czekoladą? A jeśli do tego dodać jeszcze bezę i alkohol to mamy już prawdziwą ucztę. 

Zapraszam na pavlowę a'la czarny las :)

O tym, jak powstał bezowy deser pisałam w poście "Pistacjowa pavlova".

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na bezę:

  • 4 duże białka 
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
2. Ubijaj białka z solą na najwyższych obrotach miksera. 
3. Kiedy białka się spienią dodawaj stopniowo cukier.
4. Kiedy piana będzie dobrze ubita wmieszaj w nią (za pomocą łyżki) ocet i skrobię. Zrób to delikatnie. 



5. Odrysuj na kawałku papieru do pieczenia 20 cm talerz lub spód od tortownicy. 


6. Obróć papier do góry nogami (nie chcesz jeść tuszu ;) i wyłóż na niego bezę. 


7. Rozsmaruj część bezy na całej powierzchni obrysowanego kształtu. 


8. Wyłóż resztę masy i uformuj ją na kształt wulkanu. 


10.  Wstaw bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni (pamiętaj by od tej pory nie otwierać drzwiczek piekarnika!). Piecz deser przez około 70 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i pozwól bezie wystygnąć razem z nim (zajmie to około 2 godzin). Kiedy piekarnik całkowicie wystygnie możesz go otworzyć. 

Składniki potrzebne do wykończenia ciasta:

  • 200 gramów kremówki 36 % (w UK double cream)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kirch albo inny likier wiśniowy (ilość do smaku - u mnie 3 łyżeczki)
  • ciemna czekolada
  • wiśnie z likieru (jeżeli nie masz mogą być z kompotu)


Wykonanie:

1. Ubijaj zimną kremówkę. Pod koniec procesu dodaj cukier puder. 
2. Do bitej śmietany dodaj alkohol. 
3. Bezpośrednio przed podaniem pavlowy posmaruj ją bitą śmietaną, wyłóż na nią owoce i udekoruj wiórkami czekoladowymi. 

Pamiętaj, że beza będzie nasiąkać pod wpływem bitej śmietany, więc jedźcie ciasto szybko :))

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. U mnie nie miała by się czasu "rozpuścić":)

    OdpowiedzUsuń
  2. Imponująca i piękna:-). Uwielbiam Pavlovą:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za bezą, ale w takim połączeniu zjem z przyjemnością:) Fantastycznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie, chociaż przyznam się, że nie miałam okazji smakować tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń