9 lipca 2013

MINI CHARLOTTE TRUSKAWKOWO-WANILIOWE


Obecne upały nie sprzyjają pieczeniu (a potem jedzeniu) ciężkich ciast czy deserów. Najlepiej na taką pogodę sprawdzają się delikatne musy z dużą ilością owoców. 
Mus zrobiłam z crème diplomate połączonym z żelatyną. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 






Składniki na 3-4 desery:

  • 4 listki żelatyny (deser robiłam już z 3 listkami i był delikatnie ścięty, ale na tę pogodę lepiej użyć większej ilości żelatyny)
  • 30 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów pełnego mleka
  • 130 gramów kremówki 36% (w UK double cream)
  • 3 duże żółtka
  • 75 gramów cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 średnie truskawki
  • podłużne biszkopty
  • różne owoce do dekoracji


Wykonanie:

1. Wytnij z papieru do pieczenia pasy (mają być wyższe do obręczy). 


2. Do miski z zimną wodą włóż żelatynę. 
3. W rondlu zacznij gotować mleko, cukier, mąkę, żółtka, esencję. Cały czas mieszaj trzepaczką i gotuj do zagęszczenia masy. Zdejmij garnek z ognia i włóż do niego odsączoną z wody żelatynę. Wymieszaj dokładnie.
4. Przelej masę do miski. 


5. Przykryj miskę folią spożywczą zwracając uwagę by folia dotykała wierzchu kremu. Odstaw do całkowitego wystudzenia (uważaj jednak, żeby masa nie stężała przed dodaniem bitej śmietany!). 


6. Ubitą śmietanę dodaj do masy i dobrze wymieszaj. 


7. Podziel masę na pół. Do jednej części dodaj 3 zmiksowane truskawki. 
8. Zamocz biszkopty w mleku. 


8. Ułóż biszkopty na dnie obręczy, 


9. Przelej masę truskawkową do obręczy. Ułóż na niej poukładane zamoczone w mleku biszkopty. Na końcu wlej masę waniliową. Wstaw desery do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 


10. Wyjmij desery z obręczy i zdejmij papier. 


11. Obłóż musy biszkoptami. Zwiąż je wstążeczkami i udekoruj owocami. 


Smacznego :))

11 komentarzy:

  1. po prostu cuda!
    aj, jakie piękniutkie.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł ! uwielbiam te biszkopciki, więc to dodatkowy plus dla takiego żarłoka jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. step by step, uuuuhh babee!!! :D wspaniały deser, a paluszki biszkoptowe dookoła podobają mi się za każdym razem gdy widzę je zdobiące deser czy tort. Super robota Olu!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i bardzo apetyczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubie charlotte ale troche inaczej je robie... podoba mi sie twoj przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne zdjęcie, aż szkoda zjeść:)

    OdpowiedzUsuń