Przepis na tak przygotowanego kurczaka dostałam od koleżanki.
Uznałam, że do tak aromatycznego kurczaka będzie idealnie współgrać delikatny jogurt i skromna sałatka.
Mam nadzieję, że na najbliższym grillu spróbujecie szaszłyków w trochę innym wydaniu.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na szaszłyki:
- 200 gramów piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- jogurt grecki (do podania)
- sól, pieprz
Składniki na marynatę:
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo przetartego imbiru
- 200 ml maślanki lub jogurtu naturalnego (u mnie maślanka)
- połowa czerwonego chilli (takiego większego, bez pestek), drobno pokrojonego
- 2 łyżki poszatkowanej kolendry lub natki pietruszki
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Piersi pokrój w większe kawałki (staraj się, żeby były równe).
2. Natrzyj kurczaka solą i pieprzem.
3. Do miski wlej maślankę i połącz ją z resztą składników na marynatę. Dopraw solą i pieprzem.
4. Przełóż do marynaty kurczaka i dobrze wymieszaj.
5. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
6. Na drugi dzień wyjmij kurczaka z marynaty i delikatnie osusz papierowym ręczniczkiem.
7. Nabij kurczaka na patyczki naprzemiennie z kawałkami papryki.
8. Grilluj na patelni grillowej bądź na standardowym grillu (wtedy użyj aluminiowej tacki). W czasie grillowania co jakiś czas smaruj szaszłyki marynatą.
9. Gorące danie podawaj z jogurtem greckim i sałatką (przepis poniżej).
Składniki na sałatkę:
- około 120-150 gramów mograbieh (ewentualnie kuskus)
- kilka rzodkiewek
- mniej więcej szklanka bulionu (ma być go wystarczająco dużo, aby przykrył kaszę w naczyniu)
- garść rukoli
- pół granatu
- pół małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku
- 2 łyżki poszatkowanej świeżej kolendry (ewentualnie natka pietruszki)
- sok z limonki (do smaku)
- 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Przesyp mograbieh (lub kuskus) do miski i zalej go wrzącym bulionem. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw na około 15 minut.
2. Kolendrę, szczypiorek, rukolę i chilli drobno pokrój.
3. Rzodkiewki pokrój na dowolny kształt. Obierz granat.
4. Miękki mograbieh przemieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
5. Zimną kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw sokiem z limonki i ewentualnie oliwą.
6. Nie użyłam do sałatki przypraw, ponieważ kasza przygotowana z bulionem jest wystarczająco aromatyczna.
Smacznego :)
aż ma się ochotę na grilla :) a do weekendu tak daleko :)
OdpowiedzUsuńPycha, robię podobne, choć trochę więcej warzyw dodaje - też cebulkę, nieraz cukinkę, a kurkuma jest przecudowną przyprawą:-)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuń