31 lipca 2013

JAGODZIANKI Z CYTRYNOWĄ NUTĄ



Upały są idealną pogodą do wypiekania ciepłolubnych słodkości z dodatkiem drożdży. Moje jagodzianki rosły, jak szalone :). 
Przepis jest na 7 sporych bułeczek. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • 250-280 gramów mąki (trudno jest powiedzieć ile będzie potrzeba mąki w przypadku ciasto drożdżowych)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • pół szklanki pełnego mleka
  • 1 duże jajko (plus jeszcze jedno do posmarowania bułeczek)
  • 50 gramów cukru
  • 45 gramów masła, w temp. pokojowej
  • skórka z jednej cytryny
  • borówki amerykańskie lub jagody 
  • cukier do posypania jagód (tak mniej więcej po 1/3 łyżeczki na drożdżówkę)


Wykonanie:

1. W ciepłym (ale nie gorącym!) mleku rozpuść drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Wszystko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 5 minut. 
2. Do zaczynu dodaj resztę mąki (najpierw dodaj 250 gramów, ale możesz dodać więcej mąki jeżeli ciasto będzie mocno luźne), resztę cukru, jajko, masło, skórkę cytrynową i wyrabiaj na gładkie ciasto. Gotowe będzie elastyczne i mięciutkie - może delikatnie lepić się do rąk. 
3. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto, czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny lub do podwojenia objętości. 
4. Wyrośnięte ciasto podziel na kule (ja podzieliłam na 7). 
5. Każdą kulę rozpłaszcz i na jej środku ułóż owoce (u mnie borówki amerykańskie i używałam po około 11 sztuk na jagodziankę). Posyp owoce cukrem. 


6. Zlep ciasto na wzór pierogów, a następnie uformuj z nich bułeczki. Połóż na blachę zlepieniem do dołu. 


7. Posmaruj jagodzianki roztrzepanym jajkiem. 


8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut (w zależności od piekarnika i wielkości wypieków). Kiedy drożdżówki się mocno przyrumienią, ale nie będą jeszcze upieczone, przykryj je folią aluminiową - uchroni to je przed przypaleniem wierzchu. 
9. Upieczone odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie polukruj (zrobiłam lukier z odrobiny soku cytrynowego, cukru pudru i kremówki). 

Smacznego :)


18 komentarzy:

  1. O mamuniu! Jak one cudnie wyglądają *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. Też dziś robię drożdżówki. Twoje wyglądają bosko:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam takie pytanie-uwagę:) Twoje przepisy są zachwycające więc przepisuję je sobie i tu pytanie: w punkcie pierwszym jest łyżeczka cukru i dwie łyżki cukru, tam powinna być mąką? Alex

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Alex za zwrocenie uwagi na blad. Oczywiscie ma to byc maka. Juz nigdy nie bede pisac postow o pierwszej w nocy :D

      Usuń
  4. Lukier z soku cytrynowego i kremówki???? ,bez cukru pudru ?,możesz mi to szerzej wyjaśnić ,jagodzianki piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie, ze jeszcze nalezy dodac cukier puder. Zwykle robie lukier tak, ze do miseczki dodaje cukier puder i stopniowo wlewam do niego troszeczke soku z cytryny i kremowki. Dodaje tyle plynu, aby uzyskac odpowiednia konsystencje.
      Lukier na bazie kremowki zastyga tylko troszke, wiec dla niektorych moze byc to problemem, ale my taki lubimy, bo dodaje wiecej wilgotnosci do drozdzowek.
      jezeli ma zastygnac, to dodaj do niego mleko zamiast kremowki.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. rewelacyjnie wyglądają:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A kiedy dodajemy masło?
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu razem z mąką, cukrem, jajkiem, skórką :). Mam nadzieję, że jagodzianki będą Ci smakować :)

      Usuń
  7. Jagodzianki pychotka. ja upiekłam w tym roku dwa razy. Ciekawy sposób na lukier. Spotkałam się z nim kilka razy i chyba w końcu go wyypróbuję

    Pozdrawiam serdecznie Gosia

    OdpowiedzUsuń
  8. Jagodzianki wyczarowane przez Magda Dziubak-Aflatouni. Ogromne brawa!

    [img]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1.0-9/1095103_10151810621446337_1086444977_n.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  9. łyzeczka suchych drożdży-a ile dokładnie, bo łyzeczka łyżeczce nierówna -czy ma być to 7 g( 1 małe opakowanie?)
    pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmiar nie jest aż tak istotny. Proszę użyć zwykłej łyżeczki od herbaty. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Pani Agata Jacak wypróbowała przepis na jagodzianki. Dziękuję za zdjęcia bułek i małej pomocnicy :)

    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1alabuki.jpg[/img]
    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1jagodzian.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń