Kilka dni temu poznałam rodzinę z Maroka, więc już trochę "poszpiegowałam" co tam dobrego słychać u nich w kuchni :). Nie zdziwiłam się, że w ruch poszedł tagine, czyli gliniany, tradycyjny garnek z przykrywką w kształcie kominka. Tagine to też nazwa dania.
To co zrobili było tak smaczne, że dzisiaj postanowiłam odtworzyć danie Amani.
Przygotowanie tagine może Wam przysporzyć dwóch problemów: skąd wziąć harissę i sam garnek.
Harissę mój brat zdobył w trójmiejskim Tesco, na pewno znajdziecie ją też w sklepach internetowych. Ze wszystkich sił namawiam do jej kupienia, bo jest cudowna!
Harissa to pasta z chilli, czosnku, kolendry, kminu i niekiedy pomidorów. To taka dużo smaczniejsza wersja naszego przecieru pomidorowego. Można dodawać ją do zup, sosów, marynat, makaronów.
Tagine można kupić w sklepach internetowych, ale to dość drogi zakup, więc można zamiennie użyć wolnowaru, garnka z grubszym dnem czy też naczynia żaroodpornego (wtedy danie przygotujecie w piekarniku).
Wysoka pokrywka w tagine zapewnia ciągłą cyrkulację pary, przez co danie jest aromatyczne i mięso nie jest suche.
Na blogu znajdziecie też przepis na tagine z indykiem z pysznymi przyprawami.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na dwie solidne porcje:
- 2 nogi z kurczaka
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę (nie użyłam)
- 2 ząbki czosnku. przeciśnięte przez praskę
- 1 duży pomidor
- 1 kopiasta łyżeczka harissy (można dać mniej lub więcej w zależności od uznania)
- garść fasolki szparagowej
- 2 średnie marchewki (użyłam około 10 mini marchewek)
- około 10 suszonych moreli (można zamienić na rodzynki)
- sól
- pieprz
- pół płaskiej łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- liść laurowy
- czerwona papryka
- 3 duże ziemniaki
- natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
Wykonanie:
1. Podsmaż kurczaka (i cebulę jeśli jej używasz) na oliwie.
2. Dodaj czosnek i pomidora pokrojonego w kostkę (wcześniej go wyparz i zdejmij skórkę). Przykryj tagine i gotuj około 5 minut.
3. Dodaj harissę i sól. Gotuj chwilę pod przykryciem.
4. W międzyczasie podpiecz w piekarniku paprykę (piekarnik ustaw na 180 stopni C). Gotowa ma mieć przypalone boki (może być sporo ciemniejsza niż widoczna na zdjęciu poniżej). Włóż gorącą do woreczka foliowego i zostaw w nim na kilka minut.
5. Obierz paprykę ze skórki.
6. Na dnie naczynia ułóż kilkucentymetrowe kawałki marchewek, a na nich kurczaka. Dodaj pokrojone morele i fasolkę. Przykryj naczynie i gotuj 5 minut.
7. Dodaj niewielką ilość wody, włóż w sos liść laurowy i dopraw danie cynamonem i pieprzem.
8. Pokrój ziemniaki na dość grube plastry i ułóż je na mięsie.
9. Przykryj tagine i gotuj około 35-40 minut. Co jakiś czas polej ziemniaki sosem.
10. Kiedy ziemniaki będą miękkie połóż na nich plastry papryki. Gotuj pod przykryciem 5 minut.
11. Gotowe danie posyp natką lub kolendrą.
12. Podawaj z kuskusem, ryżem lub bez dodatków.
Smacznego :)
O mamo, wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń