25 sierpnia 2015

TAGINE Z KURCZAKIEM, HARISSĄ, MORELAMI I WARZYWAMI





Kilka dni temu poznałam rodzinę z Maroka, więc już trochę "poszpiegowałam" co tam dobrego słychać u nich w kuchni :). Nie zdziwiłam się, że w ruch poszedł tagine, czyli gliniany, tradycyjny garnek z przykrywką w kształcie kominka. Tagine to też nazwa dania.
To co zrobili było tak smaczne, że dzisiaj postanowiłam odtworzyć danie Amani.

Przygotowanie tagine może Wam przysporzyć dwóch problemów: skąd wziąć harissę i sam garnek.

Harissę mój brat zdobył w trójmiejskim Tesco, na pewno znajdziecie ją też w sklepach internetowych. Ze wszystkich sił namawiam do jej kupienia, bo jest cudowna!
Harissa to pasta z chilli, czosnku, kolendry, kminu i niekiedy pomidorów. To taka dużo smaczniejsza wersja naszego przecieru pomidorowego. Można dodawać ją do zup, sosów, marynat, makaronów.

Tagine można kupić w sklepach internetowych, ale to dość drogi zakup, więc można zamiennie użyć wolnowaru, garnka z grubszym dnem czy też naczynia żaroodpornego (wtedy danie przygotujecie w piekarniku).
Wysoka pokrywka w tagine zapewnia ciągłą cyrkulację pary, przez co danie jest aromatyczne i mięso nie jest suche.

Na blogu znajdziecie też przepis na tagine z indykiem z pysznymi przyprawami.




Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki na dwie solidne porcje:

  • 2 nogi z kurczaka
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę (nie użyłam)
  • 2 ząbki czosnku. przeciśnięte przez praskę
  • 1 duży pomidor
  • 1 kopiasta łyżeczka harissy (można dać mniej lub więcej w zależności od uznania)
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 średnie marchewki (użyłam około 10 mini marchewek) 
  • około 10 suszonych moreli (można zamienić na rodzynki)
  • sól
  • pieprz
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • liść laurowy
  • czerwona papryka
  • 3 duże ziemniaki
  • natka pietruszki lub kolendra do dekoracji

Wykonanie:

1. Podsmaż kurczaka (i cebulę jeśli jej używasz) na oliwie.



2. Dodaj czosnek i pomidora pokrojonego w kostkę (wcześniej go wyparz i zdejmij skórkę). Przykryj tagine i gotuj około 5 minut.


3. Dodaj harissę i sól. Gotuj chwilę pod przykryciem.


4. W międzyczasie podpiecz w piekarniku paprykę (piekarnik ustaw na 180 stopni C). Gotowa ma mieć przypalone boki (może być sporo ciemniejsza niż widoczna na zdjęciu poniżej). Włóż gorącą do woreczka foliowego i zostaw w nim na kilka minut.


5. Obierz paprykę ze skórki.


6. Na dnie naczynia ułóż kilkucentymetrowe kawałki marchewek, a na nich kurczaka. Dodaj pokrojone morele i fasolkę. Przykryj naczynie i gotuj 5 minut.


7. Dodaj niewielką ilość wody, włóż w sos liść laurowy i dopraw danie cynamonem i pieprzem.


8. Pokrój ziemniaki na dość grube plastry i ułóż je na mięsie.


9. Przykryj tagine i gotuj około 35-40 minut. Co jakiś czas polej ziemniaki sosem.
10. Kiedy ziemniaki będą miękkie połóż na nich plastry papryki. Gotuj pod przykryciem 5 minut.


11. Gotowe danie posyp natką lub kolendrą.
12. Podawaj z kuskusem, ryżem lub bez dodatków.


Smacznego :)

1 komentarz: