Mieliśmy ochotę na kurczaka, ale nie chciało nam się długo stać "przy garach", więc przyrządziliśmy pieczone podudzia z warzywami. To danie praktycznie robi się samo, nie ma zbyt dużo brudnych naczyń do mycia, a także nie trzeba go jakoś specjalnie pilnować.
Polecamy na letni obiad :).
Serwuj ze schłodzoną surówką z jogurtem lub śmietaną, np.:
- mizeria z kukurydzą,
-surówka z sałatą, ogórkiem, rzodkiewką, kukurydzą i koperkiem,
-mizeria z rzodkiewką
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na 2 porcje:
- 4 podudzia z kurczaka (można zdjąć z nich skórę)
- 1 duża marchew
- 3-4 spore ziemniaki
- mały por (tylko biała część)
- 1 czerwona papryka
- kilka koktajlowych pomidorów
- sól
- pieprz
- czosnek (u mnie granulowany)
- natka pietruszki (do posypania)
- oliwa
Wykonanie:
Jeśli podczas pieczenia wytopi się zbyt dużo płynu, to można wybrać go za pomocą łyżki.
Jeśli podczas pieczenia wytopi się zbyt dużo płynu, to można wybrać go za pomocą łyżki.
1. Wmasuj w mięso sól, pieprz i czosnek. Można też użyć słodkiej papryki w proszku, majeranku czy tymianku.
2. Włóż kurczaka do lodówki na około godzinę.
3. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym.
4. Pokrój por, marchew i ziemniaki w większe kawałki.
5. Ułóż warzywa koło mięsa, a następnie polej całość niewielką ilością oliwy. Użyłam oliwy w sprayu, to ta pianka na warzywach, którą widać na poniższym zdjęciu.
6. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
7. Po około 30-40 minutach dodaj pokrojoną w większe kawałki paprykę. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia się warzy i mięsa.
8. Kiedy danie jest prawie gotowe dodaj do niego całe pomidorki.
9.Podawaj gorące, posypane drobno pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego :)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Pysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńZapisałam w mózgu, bo lubię takie zestawienia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie udka :)
OdpowiedzUsuńPodudzia z warzywami przygotowała Pani Marianna Mizera :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i62.tinypic.com/316uipe.jpg[/img]