Oto moja propozycja na szybki obiad dla zapracowanych: placki z ugotowanymi ziemniakami. Do tego dania wykorzystacie pozostałe ziemniaki z poprzedniego obiadu, co zapobiegnie wyrzucaniu jedzenia. Placki/naleśniki są puszyste i naprawdę idealne do wszelakich gulaszy, oraz bardzo syte.
Do placków pasować będzie:
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 4 średnie ugotowane ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej)
- 4 jajka
- kawałek sera żółtego wędzonego (tak około 60 gramów)
- szklanka mleka
- mąka do zagęszczenia
- pęczek dymki (szczypiorku)
- po 2 łyżki natki i koperku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Zetrzyj zimne ziemniaki na tarce o dużych oczkach.
2. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach.
5. Wymieszaj składniki.
7. Podawaj z dowolnym gulaszem, u nas ze schabu, ale drobiowy też będzie ok.
Super apetyczne!
OdpowiedzUsuńPyszne te placuszki :)
OdpowiedzUsuńDonoszę, że zrobiłam na kolację (teraz jadamy jak Hiszpanie czyli syto na noc, bo w dzień za gorąco), bo mieliśmy potrawkę, ale nic do niej. Mieliśmy jeść chleb, ale jak zobaczyłam placuszki to się nie mogłam powstrzymać i pobuszowałam w kuchni. Super smak i proste do zrobienia. Do tego mizeria i danie super! Dziękuję pani bardzo, bo ja już nie wiem co mam gotować dla moich chłopaków. Normalnie czasem i ochoty i weny brak. Dziękuję raz jeszcze za inspiracje. Mirka
OdpowiedzUsuńNie miałam sera wędzonego, więc dałam zwykłą goudę. Mirka
UsuńBardzo dziękuję za komentarz Pani Mirko :). Sery można dowolnie zamieniać :).
UsuńUwielbiam placki z gulaszem. Mój dziadek robi je najlepsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńDzis robię placuszki na obiad z gulaszem z szynki, będzie pycha. Dzięki za pomysł.
OdpowiedzUsuńMamy na obiad, już jednego zjadłam i fajne te placki. Bardzo syte
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, nie zdarza mi się poobierać za dużo ziemniaków do obiadu, w najbliższym czasie na pewno wypróbuje więc przepis :)
OdpowiedzUsuńDo tych placków jeśli dobrze rozumiem dymkę, natkę pietruszki i koperek? pytam bo napisała pani tak 5. Pokrój drobno dymkę, natkę i pietruszkę. ?
OdpowiedzUsuńHaha dziękuję za zwrócenie uwagi. Już poprawiam :). Choćbym nie wiem ile razy sprawdzała przepis i tak wkradają się takie "kwiatki" :).
UsuńPlacki bardzo dobre ale moi chłopcy stwierdzili że następnym razem mam zrobić do nich gulasz również z pani przepisu:)Mąż jadł te placki z cukrem i bardzo mu smakowały:)
OdpowiedzUsuńTo fantastycznie, że Państwu smakowały placki :). Mój tata też lubi je z cukrem :).
UsuńPlacek ziemniaczany z gotowanych ziemniaków wypróbowała Pani Gosia Kaczmarczyk :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/kyhj8.jpg[/img]
to musi byc fantastyczne danie!! sadzac po komentarzach, wierze zrobie napewno, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa ile porcji jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńTak mniej więcej na 3-4 osoby. Pozdrawiam :)
UsuńPlacki ziemniaczane na ugotowanych ziemniakach przygotowała Pani Kasia S.:)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/2agm6c4.jpg[/img]
Właśnie kończę smażyć te placuszki, są pyszne. Jednak ja smażę je w wersji mini tzn. Takiej wielkości jak placuszki ziemniaczane :) przepis super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń