Parę dni temu zobaczyłam w jednym z supermarketów kurki i oniemiałam ze szczęścia, nadmienię, że W Liverpoolu nie widziałam ich wcześniej. Kupiłam opakowanie i wiedziałam, że niedzielne śniadanie będzie wyjątkowe :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na dwie porcje:
- 100 gramów kurek
- 3-4 jajka
- pół małej cebuli
- łyżka masła
- sól
- szczypiorek
Wykonanie:
1. Najpierw trzeba oczyścić grzyby. Posyp je łyżką soli.
2. Zalej kurki wrzątkiem.
3. Zamieszaj i poczekaj chwilkę. Na dnie miski zbierze się brud.
4. Delikatnie wybierz z wody grzybki i przepłucz je pod bieżącą, zimną wodą.
5. Pokrój cebulę na drobniutką kostkę i zeszklij na maśle. Zrób to na małym ogniu, aby nie przypalić masła.
6. Roztrzep jajka i dodaj do nich niewielką ilość soli.
7. Dodaj do cebuli grzyby i smaż je przez kilka minut.
8. Zalej usmażone kurki jajkami i smaż wciąż mieszając, aż do ich ścięcia.
9. Gotową jajecznicę podawaj posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Kocham jajecznicę z kurkami :)
OdpowiedzUsuń