4 marca 2013

CIASTO DROŻDŻOWE DZIADKA ROMUSIA




Mój dziadzio ma kilka koronnych dań, które naprawdę genialnie Mu wychodzą. Jednym z nich jest ciasto drożdżowe, które jest niezmiernie wilgotne i puszyste. Dziadzio swoje ciasto robi "na oko", więc i nasz przepis jest mocno ogólnikowy. Najdziwniejsze jest to, że dziadzio wcale się nie stara, a ciasto i tak jest najlepsze pod słońcem. Wprawna ręka? A może talent? 
Byłam ostatnio parę dni w rodzinnym mieście i udało mi się sfotografować dzieło mojego dziadka. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:

  • 5-6 szklanek mąki
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • 3/4 lub cała kostka margaryny, roztopionej
  • 60 gramów świeżych drożdży
  • ciepłe mleko (ilość zależy od tego, ile wchłonie mąka; będzie to około 1,5 - 2 szklanek)
  • wiśnie z kompotu
  • cukier puder



Wykonanie:

1. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuść w około pół szklanki ciepłego mleka. 
2. Od razu dodaj do zaczynu mąkę, resztę cukru, jajka, cukier waniliowy i roztopioną margarynę (powinna mieć temperaturę pokojową). Wymieszaj składniki.
3. Stopniowo dodawaj do ciasta ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto.
4. Po uzyskaniu dość lepkiej konsystencji wyrabiaj ciasto (staraj się wyrabiać dość długo). Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
5. Ciasto wyłóż do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą standardowej, prostokątnej formy do pieczenia. Odstaw na jeszcze około 15-20 minut do wyrośnięcia.
6. Na wierzch ciasta wyłóż odsączone z soku wiśnie.
7. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
8. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
9. Zimne posyp cukrem pudrem.

   

43 komentarze:

  1. Powiedz Dziadkowi,ze jest wspanialy!I jego ciasto rowniez!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu Dziadka :))) Pozdrowienia :)

      Usuń
    2. Grunt, że dogoniłaś króliczka:) ...no i fajnie mieć dziadka:)

      Usuń
  2. Dziadek Romuś jest w dodatku bardzo fotogeniczny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby tylko nie uciekał od obiektywu :D Ganiałam Go po całym pokoju haha :)

      Usuń
  3. pysznie wygląda, bardzo lubię drożdżowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę takiego Dziadka:) Drożdżowe cudnie wyrośnięte, aż poczułam jego zapach-oooooo:))Bajka:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja Cię! Ale cudnie wyrośnięte to ciacho dziadka!!!! Gratuluję dziadka!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Olu, jesteś jeszcze w Polsce?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój dziadziuś też piekł ciasta i są to moje najpiękniejsze dziecięce wspomnienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdy bylam mala dziewczynka nauczylam sie Od babci robic ciasto drozdzowe !! Niestety zapomnialam Ile skladnikow dodawalam.. Wyprobowalam kilka przepisow z internetu , beznadziejne!! Wreszcie znalazlam przepis twojego dziadka !! Zobaczylam zdjecie ciasta !! Takie piekne !! Zrobilam wedlug dziadka przepisu !! Ciasto wyszlo !! Wspaniale!! Cudowne !!!! Pyszne!! Puszyste !!!! Rewelacyjne !!!!!!! Wyrosniete I nie czuc drozdzami !!! Dziekuje bardzo dziadkowi !!!!! Jest NAJLEPSZY !!!! Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miły komentarz :). Dziadzio pozdrawia! :)

      Usuń
    2. Ja też upiekłam to ciasto i przyłączam się do komentarza Basi. Genialne! Najlepsze drożdżowe jakie jadłam! Zrobiłam je z rodzynkami. Dziękuję Pani Dziadziusiowi! Pokochałam Pani bloga od pierwszego kliknięcia :).
      Pozdrowienia z nad talerza pełnego ciasta :) Ala

      Usuń
  9. Dziękuję za przemiłe komentarze :). Ciasto ma dzisiaj 4 dni i nadal zachwyca świeżością i wilgotnością...nie wiem, jak Dziadzio to robi :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj skorzystałam z tego przepisu. Ciasto co prawda nie urosło tak wysoko jak u twojego dziadka(z pewnością to zależy w głównej mierze od drożdży), ale za to wyszło przepyszne i wilgotne. Polecam każdemu ten przepis, bo naprawdę warto z niego skorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  11. REWELACJA!! Dokładnie o coś takiego mi chodziło, gdy założyłam akcję :) I jeszcze zdjęcie Dziadka :) Bardzo dziękuje za udział w akcji, a przepis na oko dodaje do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za świetną kulinarną akcję :). Ciasto Dziadka wpasowało się w nią idealnie. Pozdrowienia :)

      Usuń
  12. Mieszkam w Portugali i znalazlam przepis w necie.Ciasto wyszlo wspaniale.Upieklam z kiwi.Rodzina zachwycona.Lidia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że ciasto smakowało i wyszło :). Przekażę Dziadkowi :)

      Usuń
  13. Mięciutkie, puszyste i wygląda super smakowicie ! Wspaniałe ciasto p. Dziadka, slę ukłony ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam.DZISIAJ miałam okazję upiec ciasto dziadka.WIELKIE UKŁONY.PRZEPYSZNE CIASTO.Grażyna.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. jaki wymiar ma blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blacha miała standardowy wymiar, czyli 25x36 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Ciasto rewelacyjne . Próbowaliśmy różnych przepisów ale ten powalił nas na kolana . Pozdrawiam świątecznie Ciebie i Bohatera Ciasta Drożdżowego ( Dziadka Romusia ) . Sylwia i Mariusz

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. Do momentu aż włożony na środek ciasta patyczek wyjdzie suchy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  18. Ciasto drożdżowe z przepisu przygotowała Pani Małgorzata Bilińska-Preus. Bardzo dziękuję Pani Gosi za zdjęcie :)

    [img]http://i60.tinypic.com/245hjxy.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam lepszego ciasta nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto drożdżowe mojego Dziadzi Romusia upiekła Pani Beata Węgrzyn :)

    [img]http://i62.tinypic.com/wrcpec.jpg[/img]

    [img]http://i59.tinypic.com/jjwxly.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  21. z malinami wyszło równie pyszne :) przepis niezawodny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejne dwa podejścia do ciasta, które przysłała Pani Beata Węgrzyn :)

      [img]http://i61.tinypic.com/2llhyeq.jpg[/img]

      [img]http://i60.tinypic.com/2hh3xah.jpg[/img]

      Usuń
  22. Ale fajny Dziadek:) Moje ciacho w wersji z trukawkami, właśnie siedzi w piekarniku:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy mogłabym prosić o dokładniejsze proporcje składników, tzn. ile dokładnie mąki, mleka i masła

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam! Pierwszy raz udalo mi się ciasto drożdżowe pani dziadziusia, jest po prostu pyszne pozdrawiam serdecznie pania i pana Romusia jest wspaniały życzę dużo zdrówka i milosci Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  25. Znalazłam twój przepis przypadkowo i wypróbowałam . Jest mega wspaniałe .
    Robi się je bardzo szybko , ale jeszcze szybciej znika z blachy 😁. Dziękuję Tobie i dziadkowi za ten wspaniały przepis na ciasto drożdżowe. Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobilam😀Cudowne pyszne.Uroslo bardzo duze z polowy porcji.

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy może być masło i ile?🙂

    OdpowiedzUsuń
  28. Piekłam ciasto z tego przepisu wielokrotnie i za każdym razem się udaje. Ciasto jest wysokie, pulchne, długo zachowuje świeżość. To chyba mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Do tej pory zawsze piekłam to ciasto bez żadnych dodatków, bo takie ciasto drożdżowe nam najlepiej smakuje. Dziś zamierzam je upiec ze śliwkami. Mam nadzieję, że będzie równie dobre jak zawsze.😀

    OdpowiedzUsuń
  29. Kochana pani Aleksandro! Dziadziu Romuś wciąż żyje w pamięci, albowiem upiekłam to ciasto i wyszło wspaniale. Jeśli pani chce, to wyślę zdjęcia na maila, a efekt jest widoczny na moim blogu: https://mamamarzynia.blogspot.com/2025/03/ciasto-drozdzowe-dziadzia-romusia.html
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!
    Marzynia

    OdpowiedzUsuń
  30. Prosimy więcej przepisów dziadziósia Romusia

    OdpowiedzUsuń