4 marca 2013

CIASTO DROŻDŻOWE DZIADKA ROMUSIA




Mój dziadzio ma kilka koronnych dań, które naprawdę genialnie Mu wychodzą. Jednym z nich jest ciasto drożdżowe, które jest niezmiernie wilgotne i puszyste. Dziadzio swoje ciasto robi "na oko", więc i nasz przepis jest mocno ogólnikowy. Najdziwniejsze jest to, że dziadzio wcale się nie stara, a ciasto i tak jest najlepsze pod słońcem. Wprawna ręka? A może talent? 
Byłam ostatnio parę dni w rodzinnym mieście i udało mi się sfotografować dzieło mojego dziadka. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:

  • 5-6 szklanek mąki
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • 3/4 lub cała kostka margaryny, roztopionej
  • 60 gramów świeżych drożdży
  • ciepłe mleko (ilość zależy od tego, ile wchłonie mąka; będzie to około 1,5 - 2 szklanek)
  • wiśnie z kompotu
  • cukier puder



Wykonanie:

1. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuść w około pół szklanki ciepłego mleka. 
2. Od razu dodaj do zaczynu mąkę, resztę cukru, jajka, cukier waniliowy i roztopioną margarynę (powinna mieć temperaturę pokojową). Wymieszaj składniki.
3. Stopniowo dodawaj do ciasta ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto.
4. Po uzyskaniu dość lepkiej konsystencji wyrabiaj ciasto (staraj się wyrabiać dość długo). Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
5. Ciasto wyłóż do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą standardowej, prostokątnej formy do pieczenia. Odstaw na jeszcze około 15-20 minut do wyrośnięcia.
6. Na wierzch ciasta wyłóż odsączone z soku wiśnie.
7. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
8. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
9. Zimne posyp cukrem pudrem.

   

36 komentarzy:

  1. Powiedz Dziadkowi,ze jest wspanialy!I jego ciasto rowniez!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu Dziadka :))) Pozdrowienia :)

      Usuń
    2. Grunt, że dogoniłaś króliczka:) ...no i fajnie mieć dziadka:)

      Usuń
  2. Dziadek Romuś jest w dodatku bardzo fotogeniczny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby tylko nie uciekał od obiektywu :D Ganiałam Go po całym pokoju haha :)

      Usuń
  3. pysznie wygląda, bardzo lubię drożdżowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę takiego Dziadka:) Drożdżowe cudnie wyrośnięte, aż poczułam jego zapach-oooooo:))Bajka:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja Cię! Ale cudnie wyrośnięte to ciacho dziadka!!!! Gratuluję dziadka!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Olu, jesteś jeszcze w Polsce?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój dziadziuś też piekł ciasta i są to moje najpiękniejsze dziecięce wspomnienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdy bylam mala dziewczynka nauczylam sie Od babci robic ciasto drozdzowe !! Niestety zapomnialam Ile skladnikow dodawalam.. Wyprobowalam kilka przepisow z internetu , beznadziejne!! Wreszcie znalazlam przepis twojego dziadka !! Zobaczylam zdjecie ciasta !! Takie piekne !! Zrobilam wedlug dziadka przepisu !! Ciasto wyszlo !! Wspaniale!! Cudowne !!!! Pyszne!! Puszyste !!!! Rewelacyjne !!!!!!! Wyrosniete I nie czuc drozdzami !!! Dziekuje bardzo dziadkowi !!!!! Jest NAJLEPSZY !!!! Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miły komentarz :). Dziadzio pozdrawia! :)

      Usuń
    2. Ja też upiekłam to ciasto i przyłączam się do komentarza Basi. Genialne! Najlepsze drożdżowe jakie jadłam! Zrobiłam je z rodzynkami. Dziękuję Pani Dziadziusiowi! Pokochałam Pani bloga od pierwszego kliknięcia :).
      Pozdrowienia z nad talerza pełnego ciasta :) Ala

      Usuń
  9. Dziękuję za przemiłe komentarze :). Ciasto ma dzisiaj 4 dni i nadal zachwyca świeżością i wilgotnością...nie wiem, jak Dziadzio to robi :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj skorzystałam z tego przepisu. Ciasto co prawda nie urosło tak wysoko jak u twojego dziadka(z pewnością to zależy w głównej mierze od drożdży), ale za to wyszło przepyszne i wilgotne. Polecam każdemu ten przepis, bo naprawdę warto z niego skorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  11. REWELACJA!! Dokładnie o coś takiego mi chodziło, gdy założyłam akcję :) I jeszcze zdjęcie Dziadka :) Bardzo dziękuje za udział w akcji, a przepis na oko dodaje do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za świetną kulinarną akcję :). Ciasto Dziadka wpasowało się w nią idealnie. Pozdrowienia :)

      Usuń
  12. Mieszkam w Portugali i znalazlam przepis w necie.Ciasto wyszlo wspaniale.Upieklam z kiwi.Rodzina zachwycona.Lidia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że ciasto smakowało i wyszło :). Przekażę Dziadkowi :)

      Usuń
  13. Mięciutkie, puszyste i wygląda super smakowicie ! Wspaniałe ciasto p. Dziadka, slę ukłony ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam.DZISIAJ miałam okazję upiec ciasto dziadka.WIELKIE UKŁONY.PRZEPYSZNE CIASTO.Grażyna.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. jaki wymiar ma blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blacha miała standardowy wymiar, czyli 25x36 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Ciasto rewelacyjne . Próbowaliśmy różnych przepisów ale ten powalił nas na kolana . Pozdrawiam świątecznie Ciebie i Bohatera Ciasta Drożdżowego ( Dziadka Romusia ) . Sylwia i Mariusz

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. Do momentu aż włożony na środek ciasta patyczek wyjdzie suchy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  18. Ciasto drożdżowe z przepisu przygotowała Pani Małgorzata Bilińska-Preus. Bardzo dziękuję Pani Gosi za zdjęcie :)

    [img]http://i60.tinypic.com/245hjxy.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam lepszego ciasta nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto drożdżowe mojego Dziadzi Romusia upiekła Pani Beata Węgrzyn :)

    [img]http://i62.tinypic.com/wrcpec.jpg[/img]

    [img]http://i59.tinypic.com/jjwxly.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  21. z malinami wyszło równie pyszne :) przepis niezawodny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejne dwa podejścia do ciasta, które przysłała Pani Beata Węgrzyn :)

      [img]http://i61.tinypic.com/2llhyeq.jpg[/img]

      [img]http://i60.tinypic.com/2hh3xah.jpg[/img]

      Usuń
  22. Ale fajny Dziadek:) Moje ciacho w wersji z trukawkami, właśnie siedzi w piekarniku:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy mogłabym prosić o dokładniejsze proporcje składników, tzn. ile dokładnie mąki, mleka i masła

    OdpowiedzUsuń