Przegrzebki to rodzaj małży, które można bardzo szybko przyrządzić w swoim domu. Mają zwarte, białe mięso i słodkawy smak. Należy pamiętać, by nie smażyć ich zbyt długo.
Składniki:
- 160 gram przegrzebków
- 3 łyżki natki pietruszki
- Cytryna
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka oregano
- Pieprz i sól do smaku
- Olej do smażenia
Wykonanie:
1. Myjemy i osuszamy przegrzebki.
2. Do worka foliowego dodajemy: przegrzebki, mąkę, przyprawy i natkę pietruszki.
3. Zamykamy worek i "masujemy" małże.
4. Smażymy na oleju bądź grillujemy.
5. Zrumienione małże podajmy na świeżych warzywach.
6. Na samym końcu skropić sokiem z cytryny (do smaku).
7. Podajemy ciepłe.
Smacznego!
nigdy ich nie jadlam, ale wygladaja apetycznie takie rumiane:)
OdpowiedzUsuńrównież nie jadłam, ale na talerzu prezentują się bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Ostatni raz jadłam je zapiekane w muszlach- mniam!!!
OdpowiedzUsuńGdzie moge kupic w Londynie te przegrzebki i jak to sie nazywa po angielsku?
OdpowiedzUsuńPrzegrzebki po angielsku to scallops. Kupisz je w każdym supermarkecie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze :)
żałuję, że nie spróbowałam podczas pobytu w UK. Po powrocie do Polski jeszcze nie spotkałam scalopsów. Pozdrawiam, GreenPlumsss
OdpowiedzUsuńOsobiscie polecam mrożone tapas z Lidla.Na tle innych mrożonych wypada super,kupuje regularnie od roku.
OdpowiedzUsuńUwielbiam scallops przedobre jeszcze ze shrimps razem mmm niebo w buzi; )
OdpowiedzUsuń