3 stycznia 2011

BLOK CZEKOLADOWY




Rodzinny przepis. Nie robiłam bloku już dawno, więc nie mam zdjęcia.Publikuję przepis, bo może się komuś przyda na karnawał. 


Składniki:
  • Kostka margaryny/masła 
  • 0,5 szklanki wody 
  • 2 szklanki cukru 
  • 5-6 łyżek kakao 
  • 0,5 mleka w proszku (ale nie granulowanego) 
  • Bakalie 
  • Pokruszone herbatniki lub wafle 
Wykonanie:

1. Wodę, cukier i margarynę zagotować. 
2. Kakao i mleko w proszku razem wymieszać, po czym ciągle mieszając wlewać zagotowaną wodę z cukrem i tłuszczem. 
3. Do gładkiej masy dodać bakalie i pokruszone herbatniki lub wafle. Wymieszać. 
4. Formę keksową wysmarować tłuszczem i przełożyć masę. 
5. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Kroić jak keks. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. no właśnie ja mam identyczny przepis i dziś się męcyzłam nad utarciem tego kremu. tzn. po dolaniu do mleka w proszku zorpuszczonych składników z mleka zrobiły się jakby grudki bardzo trudne do roztarcia, mąż trzymał garnek, ja ucierałam, a to nic...smak ok, mocno czekoladowe, ale jak się kroi to widać biełe miejsca z tym nieroztartym mlekiem - można sobie wmówić, że to zimowa opcja ze "śniegiem" ale jak zrobić idealnie gładką masę? pozdrawiam Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że nie miałam takiej sytuacji. Pomyślałam, że mleko można stopniowo przesiewać do masy i miksować (podobnie, jak postępuje się w przypadku dodawania mąki do biszkopt). Wtedy nie powinno być problemu z grudkami. I tak jak pisałam w przepisie - mleko nie powinno być granulowane. Również pozdrawiam :)

      Usuń