24 stycznia 2011

TURECKIE CYGARA (SIGARA BOREGI)


Sigara Boregi to jedna z moich ulubionych przystawek kuchni tureckiej. Chrupiące ciasto filo nadziewane serem fetą. Cygara podajemy z dużą ilością świeżych warzyw.

Składniki:

  • Opakowanie sera feta
  • Opakowanie gotowego ciasta filo
  • Garść drobno pokrojonej natki pietruszki
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Dowolne warzywa na sałatkę (ja daję: pomidory, ogórki, cebulę, sałatę lodową)
  • Cytryna
  • 1 jajko

Wykonanie:

1. W miseczce ucieramy fetę, jajko i pieprz. Dodajemy natkę pietruszki.
2. Na patelni rozgrzewamy dość dużo tłuszczu.
3. Ciasto filo nacinamy, aby powstał, jak największy trójkąt (postępujemy tak z każdą warstwą).
4. Podstawę trójkąta smarujemy fetą. Boki z lewej i z prawej strony zaginamy na około 1 cm.
5. Zwijamy cygara (podobnie, jak rogale). Wierzchołek trójkąta smarujemy wodą, żeby ciasto się zlepiło. Postępujemy tak z każdym trójkątem.
6. Cygara smażymy, aż do zrumienienia.
7. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręczniczek, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
8. Kroimy warzywa, na warzywach układamy cygara.

Smacznego!

Kuchnie Świata... Od kuchni

3 komentarze:

  1. A ja nigdy nie robiłam niczego z ciata filo. a jadlam raz i to na słodko.. Jak tak patrzę na Twój post, to myślę sobie, że powinnam nadrobić zaległości.. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że nie trzeba zwijać na udzie jak cygar kubańskich :). Czy pieprz jest tylko do smaku, czy danie ma być ostre? Chodzi mi o to czy można dodać np. ostrego chili...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokladnie :D.
      Dalam dosc duzo pieprzu, bo to danie powinno byc dosc pikantne. Dodatek chilli to swietny pomysl! Pozdrawiam :)

      Usuń