Sigara Boregi to jedna z moich ulubionych przystawek kuchni tureckiej. Chrupiące ciasto filo nadziewane serem fetą. Cygara podajemy z dużą ilością świeżych warzyw.
Składniki:
- Opakowanie sera feta
- Opakowanie gotowego ciasta filo
- Garść drobno pokrojonej natki pietruszki
- Pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Dowolne warzywa na sałatkę (ja daję: pomidory, ogórki, cebulę, sałatę lodową)
- Cytryna
- 1 jajko
Wykonanie:
1. W miseczce ucieramy fetę, jajko i pieprz. Dodajemy natkę pietruszki.
2. Na patelni rozgrzewamy dość dużo tłuszczu.
3. Ciasto filo nacinamy, aby powstał, jak największy trójkąt (postępujemy tak z każdą warstwą).
4. Podstawę trójkąta smarujemy fetą. Boki z lewej i z prawej strony zaginamy na około 1 cm.
5. Zwijamy cygara (podobnie, jak rogale). Wierzchołek trójkąta smarujemy wodą, żeby ciasto się zlepiło. Postępujemy tak z każdym trójkątem.
6. Cygara smażymy, aż do zrumienienia.
7. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręczniczek, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
8. Kroimy warzywa, na warzywach układamy cygara.
Smacznego!
A ja nigdy nie robiłam niczego z ciata filo. a jadlam raz i to na słodko.. Jak tak patrzę na Twój post, to myślę sobie, że powinnam nadrobić zaległości.. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDobrze, że nie trzeba zwijać na udzie jak cygar kubańskich :). Czy pieprz jest tylko do smaku, czy danie ma być ostre? Chodzi mi o to czy można dodać np. ostrego chili...
OdpowiedzUsuńDokladnie :D.
UsuńDalam dosc duzo pieprzu, bo to danie powinno byc dosc pikantne. Dodatek chilli to swietny pomysl! Pozdrawiam :)