Baklava to duma krajów arabskich i wschodnio-śródziemnomorskich. To słodkie i aromatyczne ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia. Poniżej przedstawiam przepis na prawdopodobnie libańską wersję. Zapraszam do oglądnięcia mojego filmu.
Składniki:
- około 15 płatów ciasta filo
- 300 gram dowolnych orzechów (moje ulubione to pistacje)
- 30 gram roztopionego masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa)
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody różanej
Wykonanie:
1. Nadajemy płatom filo kształt i rozmiar odpowiedni do naszej blaszki.
2. Przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem, sokiem z cytryny i wodą różaną. Gotujemy około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Rozpuszczamy masło. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Przygotowujemy orzechy. Dobrze byłoby je zmielić. Z braku odpowiednich przyrządów musiałam orzechy rozbijać tłuczkiem i niestety nie były zbyt drobne.
5. Smarujemy blachę tłuszczem.
6. Każdy z siedmiu płatów filo natłuszczamy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Przekładamy do blachy.
7. Połowę orzechów układamy na filo. Posypujemy dwiema łyżkami cukru i jedną łyżką przypraw korzennych.
8. Orzechy przykrywamy czterema natłuszczonymi płatami filo.
9. Wykładamy resztę orzechów, cukru i przypraw.
10. Ponownie układamy cztery natłuszczone płaty filo.
11. Kroimy ciasto na dowolne kawałki.
12. Wstawiamy blachę do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30 minut (filo musi nabrać złotawego koloru).
13. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Chłodnawe ciasto polewamy dość dużą ilością syropu cukrowego. Ja dałam około 4 chochelek.
14. Dekorujemy pistacjami.
15. Podajemy z mocna kawą lub herbatą.
Smacznego!
Uwielbiam baklave:) Pomysł z filmikami jest super:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBaklawa,słodycz słodyczy.Czasami mam na nią ochotę.Twoja pięknie sfotografowana.
OdpowiedzUsuńsliczne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńa Twoja baklava wygląda wręcz wybornie.
i fajnie, że dodałaś filmowy przepis. obejrzałam z ciekawości i stwierdzam, że przemawia do mnie tego typu przepis.
nigdy nie jadlam, ale juz mi slinka cieknie jak patrze na zdjęcia:)
OdpowiedzUsuń