2 stycznia 2011

KUKURYDZIANY CHLEB NA OSTRO


Przepis dostałam od znajomej Chorwatki. Gorący chleb okazał się hitem na naszym kameralnym Sylwestrze. idealny dodatek do pieczeni. W oryginalnym przepisie powinno się dać 1 szklankę startego sera do ciasta i jedną szklankę sera do nadzienia. Uznałam to za lekki przesyt, więc pominęłam ser w cieście. Jeśli jednak lubicie przekąski wyjątkowo serowe to droga wolna do eksperymentowania. :)

Czas przygotowania: około godziny

Przy okazji chciałam jeszcze wszystkim złożyć najszczersze życzenia noworoczne. Oby rok 2011 okazał się lepszy od poprzedniego i oby nigdy nie zabrakło szczęścia i zdrowia w Waszych domach! xx

Składniki:


  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • grubo mielony kolorowy pieprz (do smaku)
  • 2/3 szklanki jogurtu lub śmietany
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • posiekana natka pietruszki (najlepiej świeżej. Ja dałam natkę suszoną i nie było jej czuć)
  • opakowanie pieczarek
  • 1 mała cebula
  • czerwona papryka
  • szklanka startego sera żółtego (taki, jaki lubicie)
  • bułka tarta bądź kasza kukurydziana do posypania formy


Wykonanie:

1. Na patelni podsmażamy pieczarki, cebulę i paprykę.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy keksówkę: natłuszczamy i posypujemy kaszą.
3. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę i pieprz).
4. W osobnej misce miksujemy ze sobą jajka, olej i śmietanę.
5. Za pomocą miksera połącz mokre i suche składniki.
6. Przekładamy połowę ciasta do formy.
7. Do pieczarek dodajemy natkę pietruszki i ser. Mieszamy. Wykładamy wszystko do formy.
8. Przykrywamy pieczarki resztą ciasta i patyczkiem pomieszajmy ze sobą masę pieczarkową z ciastem. Będzie nieregularny wzór po przekrojeniu.
9. Pieczemy około 40 minut (lepiej jednak sprawdzać za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone w środku).
10. Podajemy na gorąco.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz