26 grudnia 2010

CIASTO TOFFI Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM (SŁONECZNIKOWIEC)


Ciasto w wykonaniu mojej mamy. Intryguje smakiem prażonych ziaren słonecznika i toffi. Oryginalne i pyszne. 



Składniki:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego i już ugotowanego na toffi mleka (w sklepach można kupić pod nazwą "Krówka")
  • 1 duża szklanka ziaren słonecznika (oczywiście obranych)
  • 0,5 szklanki cukru (daliśmy ciut więcej niż ćwiartkę szklanki, a i tak masa wyszła słodka)
  • 4 opakowania herbatników
  • dowolna polewa
  • kostka masła niesolonego


Wykonanie:

Biszkopt:

1. Białka jaj ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
2. Dodajemy stopniowo żółtka. Wciąż miksujemy.
3. Łączymy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao z masą za pomocą łyżki. Można przesiewać suche produkty przez sitko, żeby dostało się do ciasta jak najwięcej powietrza.
4. Prostokątną blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C (pamiętajcie, żeby wcześniej nagrzać piekarnik).
6. Gotowy biszkopt będzie lekko odstawał od blachy i po włożeniu patyczka w środek ciasta po wyciągnięciu będzie on czysty.
7. Odstawiamy ciasto do schłodzenia

Masy:

1. Słonecznik, cukier i połowę kostki masła łączymy na patelni.
2. Następnie wkładamy masę słonecznikową do piekarnika (nagrzanego do około 120 stopni). Co jakiś czas mieszamy słonecznik, aby każde ziarenko miało szansę się zarumienić. Kiedy słonecznik będzie złotawo-brązowy wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Mleko skondensowane miksujemy z resztą masła. Na końcu łączymy z większą częścią masy słonecznikowej. 

Wykończenie ciasta:

1. Połowę masy słonecznikowo-toffi wykładamy na nasączony ponczem biszkopt.
2. Na masie układamy herbatniki.
3. Na herbatniki resztę masy słonecznikowo-toffi.
4. Następnie znów warstwa herbatników.
5. Wierzch ciasta polać dowolną polewą i posypać resztą słonecznika. Dodatkowo udekorowaliśmy ciasto wisienkami z likieru.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. mmm... ciasto rewelacyjne!
    podoba mi się. i zaciekawiło mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi apetytu :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę, że ciasto się Wam podoba. Jest bardzo łatwe do upieczenia, więc zapraszam do próbowania :).
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam identyczną formę:)
    A ciasto- z chęcią bym go spróbowała;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... ciasto prezentuje sie pyszniasto:) przepis juz zapisalam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję :). Daj znać czy robiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To najlepsze ciasto świata!

    OdpowiedzUsuń
  9. W tym ciescie po prostu sie zakochalam,do masy dodaje mase krowkowa o smaku truflowym z alkoholem z bakalandu,pychota.Teraz siedze i przegladam wszystkie ciasta bo musze upiec kilka na chrzciny ,mam z czego wybrac,ale ciezko sie zdecydowac za duzo tych pysznosci.Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że to ciasto jest pyszne :) Jedno z moich ulubionych! Na chrzciny polecam ten torcik: http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2013/02/tort-kokosowo-malinowy.html
      Pozdrowienia :)

      Usuń
  10. Na jakiej wielkości formę przewidziane są te proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam ta forma miała 24 x 24 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń