1 grudnia 2010

Poncz z przyprawami korzennymi, idealny na święta.

Poncz pachnący cynamonem i kardamonem. Bardzo smaczny.

Składniki:


  • 1 litr wody
  • 4 torebki mocnej herbaty
  • 1 laska cynamonu
  • 2 strąki kardamonu
  • 4 całe gałki muszkatołowe
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 125 ml świeżego soku z cytryn
  • 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • 1 średnia cytryna pokrojona na cienkie plasterki
  • 1/4 szklanki pokrojonej niezbyt drobno świeżej mięty
  • 1 litr wody mineralnej
  • Kostki lodu

Wykonanie:

1. Zagotuj zwykłą wodę w dużym rondlu. Dodaj torebki herbaty, przyprawy, cukier. Gotuj przez 3 minuty ciągle mieszając.
2. Wyjmij torebki herbaty. Odstaw do ostygnięcia. Następnie schłodź w lodówce.
3. Oddziel przyprawy od napoju. Dodaj wodę mineralną, soki, cytrynę i miętę.
4. Na moment przed podaniem dodaj kostki lodu.
5. Można dodać więcej wody (do smaku).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Podobny poncz jest u mnie na święta,tylko obowiązkowo z winem.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapowiada się przepysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń