Składniki:
- 1 litr wody
- 4 torebki mocnej herbaty
- 1 laska cynamonu
- 2 strąki kardamonu
- 4 całe gałki muszkatołowe
- 1 szklanka drobnego cukru
- 125 ml świeżego soku z cytryn
- 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 1 średnia cytryna pokrojona na cienkie plasterki
- 1/4 szklanki pokrojonej niezbyt drobno świeżej mięty
- 1 litr wody mineralnej
- Kostki lodu
Wykonanie:
1. Zagotuj zwykłą wodę w dużym rondlu. Dodaj torebki herbaty, przyprawy, cukier. Gotuj przez 3 minuty ciągle mieszając.
2. Wyjmij torebki herbaty. Odstaw do ostygnięcia. Następnie schłodź w lodówce.
3. Oddziel przyprawy od napoju. Dodaj wodę mineralną, soki, cytrynę i miętę.
4. Na moment przed podaniem dodaj kostki lodu.
5. Można dodać więcej wody (do smaku).
Smacznego!
Podobny poncz jest u mnie na święta,tylko obowiązkowo z winem.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
zapowiada się przepysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula