Przepis na ryż według moich przyjaciół (składniki, jak zwykle "na oko"):
- Ryż basmati
- dobre masło
- olej
- woda
- sól
Kilkukrotnie płuczemy ryż. Lubię namoczyć ryż przez około godzinę w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i odrobiną oleju. Wsypujemy odsączony ryż. Smażymy na średnim ogniu. Kiedy ryż nabierze złotawego koloru, a po kuchni rozniesie się piękny aromat dolewamy wodę (mniej więcej dwa razy więcej niż ryżu) i solimy. Mieszamy tylko parę razy, a następnie przykrywamy patelnię pokrywką. Delia Smith pisze w swojej książce, że nie należy mieszać ryżu zbyt często, ponieważ niszczymy jego ziarna. Ryż gotujemy na małym ogniu.
Pozdrawiam.
Ryż brzmi pysznie! Z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńKuchnia turecka ma wiele ciekawych potraw.
lubię taką ilośc kolorów na talerzu.
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje to danie ;]
OdpowiedzUsuńi ciekawy sposób na ryż.