16 października 2010

W odwiedzinach u polsko-tureckiej rodziny uraczono mnie...

przepysznym i kolorowym obiadem. Nie znam przepisu na kotlety (będę musiała pomęczyć o niego pewną osobę), ale z chęcią podzielę się z wami przepisem na doskonały ryż.


Los chciał, że poznałam tę parę w bardzo złym dla mnie okresie. I jak mówi powiedzenie prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie. Znamy się kilka lat i przyjaźń kwitnie! Mam nadzieję co jakiś czas dodawać przepisy z kuchni tureckiej.

Przepis na ryż według moich przyjaciół  (składniki, jak zwykle "na oko"):


  • Ryż basmati
  • dobre masło
  • olej
  • woda
  • sól


Kilkukrotnie płuczemy ryż. Lubię namoczyć ryż przez około godzinę w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i odrobiną oleju. Wsypujemy odsączony ryż. Smażymy na średnim ogniu. Kiedy ryż nabierze złotawego koloru, a po kuchni rozniesie się piękny aromat dolewamy wodę (mniej więcej dwa razy więcej niż ryżu) i solimy. Mieszamy tylko parę razy, a następnie przykrywamy patelnię pokrywką. Delia Smith pisze w swojej książce, że nie należy mieszać ryżu zbyt często, ponieważ niszczymy jego ziarna. Ryż gotujemy na małym ogniu.

Pozdrawiam.

3 komentarze:

  1. Ryż brzmi pysznie! Z pewnością wypróbuję.
    Kuchnia turecka ma wiele ciekawych potraw.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię taką ilośc kolorów na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się prezentuje to danie ;]
    i ciekawy sposób na ryż.

    OdpowiedzUsuń