19 października 2010

Indyk zapiekany z Sauce Mornay, podany z Sabzi Polo


Dzisiejszy obiad to przypadek. Kupiłam piersi z indyka parę dni temu. Nie bardzo miałam pomysł co z nimi zrobić. Postanowiłam przygotować zapiekankę. Sauce Mornay i Sabzi Polo przyszły mi do głowy w trakcie. 
Mornay to sos serowy na bazie beszamelu. Jest delikatny, dobrze komponuje się z mięsami, warzywami, makaronami. Idealny do zapiekanek Przy  jego gotowaniu korzystałam  z przepisu pań Simone Beck i Julii Child. Sabzi Polo można przetłumaczyć "Zielony ryż" lub "Ziołowy ryż". Jest to ryż przyrządzany ze świeżymi: natką pietruszki, kolendrą, czosnkiem, etc. Moja ukochana bomba witam. A smak...palce lizać! Sama zapiekanka to już mój przepis. Łatwy, acz smaczny. 
No to zakasujmy rękawy i bierzemy się do gotowania. 


Sauce Mornay:

  • 30 gram dobrego niesolonego masła
  • 30 gram mąki


1. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy na małym ogniu masło. Dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy gotując na małym ogniu przez około 2 minuty. Mąka musi pozostać biała! 

  • Około 42 ml zagotowanego mleka z 1/4 łyżeczki soli


Zdejmujemy rondel z ognia. Kiedy mieszanka masła i mąki przestanie się gotować dodaj szybko całe gorące mleko. Mieszaj energicznie za pomocą trzepaczki. Kiedy masa będzie mieć jedwabną konsystencję, czyli żadnych grudek, stawiamy rondel z powrotem na gazie. Tym razem dużym.  Mieszamy cały czas trzepaczką. Kiedy sos zacznie się gotować, trzymamy go na gazie przez jeszcze minutę i mieszamy. Energicznie :). 

  • Około 30 gram startego sera emmentaler lub kombinacji parmezanu i emmentalera


Zdejmij sos z gazu. Dodaj ser i mieszaj do jego rozpuszczenia.

  • Sól, pieprz (biały)
  • Szczypta gałki muszkatołowej


Przypraw sos. Zalej sosem zapiekankę. 

Zapiekanka z indykiem: 

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • Pierś z indyka pokrojona w plastry
  • Pieprz, sól
  • Sos Mornay
  • Średnia cebula
  • Czosnek
  • Majeranek (no cóż mam słabość do niego)
  • Ser do posypania
  • Natka pietruszki
  • Olej
  • Masło


Przygotowanie:

1. Umyj mięso. Włóż je do woreczka foliowego. Dodaj do niego przyprawy, łyżkę oleju i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamknij woreczek i "wmasuj" przyprawy w mięso. Włóż worek na parę godzin do lodówki. 
2. Obieramy cebulę. Kroimy ją w kostkę i smażymy na odrobinie oleju i maśle. 
3. Myjemy i pozbawiamy skórek pieczarki. Kroimy je na pół. Dodajemy do cebuli. Lekko pieprzymy i solimy. Kiedy pieczarki będą gotowe wykładamy je do brytfanny. 
4. Indyka grillujemy na specjalnej patelni (nie potrzeba wtedy tłuszczu). 
5. Kiedy mięso będzie złoto-brązowe układamy je na pieczarkach. Zalewamy sosem i  wierzch posypujemy serem. Wkładamy brytfannę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz do przyrumienienia się sera.


6. Gotowe danie posyp natką.

Sabzi Polo:

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 4 szklanki wody
  • 0.5 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 0.5 szklanki posiekanego kopru
  • szklanka posiekanej natki pietruszki
  • szklanka posiekanej kolendry
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • szczypta cynamonu
  • odrobina szafranu (tyle co na czubek małej łyżeczki)
  • sól


Wszystko smażymy na małym ogniu!

1. Gotujemy ryż z solą i wodą. 
2. Poszatkowane zioła i czosnek smażymy na maśle. Dodajemy cynamon.
3. Ugotowany ryż przekładamy na patelnię. Dodajemy śmietanę. Mieszamy. 
4. Szafran rozcieramy z cukrem. Dodajemy do niego gorącą wodę. Mieszamy. Kiedy woda będzie pomarańczowa dodajemy ją do ryżu.

Ryż podajemy z gorącą zapiekanką. 

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Nie dość że tak apetycznie wygląda to w dodatku jest zdrowe...szczególnie ten ryż brzmi mi tutaj obiecująco!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo mięso musi być w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń