Na dzisiejszy obiad miałam przepysznego kurczaka marynowanego w maślance, do którego podałam aromatyczny makaron risini z kurkumą i warzywami. Taki makaron z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż. Polecam!
Makaron podałam z kurczakiem marynowanym w maślance i przyprawach (przepis).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki dla 4 osób (na dwa obiady):
- 1,75 litra bulionu (u mnie woda + 3 bulionetki)
- 500 gramów makaronu risini
- 200 gramów mrożonego groszku
- 150 gramów kukurydzy z puszki
- 1 czerwona papryka
- garść drobno poszatkowanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki kurkumy
- pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Do wrzącego bulionu wsyp makaron.
2. Kiedy makaron będzie prawie ugotowany wsyp warzywa. Gotuj tylko do ugotowania się makaronu.
3. Odcedź risini i wymieszaj z kurkumą (można dodać ją też na samym początku gotowania makaronu.
4. Wmieszaj w makaron natkę pietruszkę.
5. Podawaj na gorąco z grillowanym lub pieczonym mięsem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz