Mam dzisiaj dla Was przepis na roladę z ciasta na pizzę, czyli „wariację” na temat tego znanego włoskiego wypieku.
Od jakiegoś czasu w mojej głowie krążyły myśli, jak inaczej mogę zrobić pizzę. Pomysł przyszedł, kiedy byłam na zumbie, więc po powrocie do domu szybko poszłam sprawdzić czym dysponuję w moich „zasobach” i zrodził się przepis na taką oto pizzę w formie rolady. Rolada tak nam smakowała, że w ostatnim czasie piekłam ją już kilka razy.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
Ciasto do pizzy wg przepisu: najlepsze ciasto do pizzy na bazie wody gazowanej.
Uwaga: do tego ciasta dodałam 1 łyżkę oregano.
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku ale w listkach
- 1 opakowanie salami o małej średnicy
- 4 opakowania mozzarelli w plastrach lub innego sera np. żółtego Waszego ulubionego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
1. Przygotuj ciasto na pizzę wg przepisu: link
2. Jednocześnie do garnka włóż szpinak, podlej bardzo małą ilością mleka i rozmrażaj. Po rozmrożeniu przypraw solą i pieprzem, dodaj wyciśnięty czosnek i wymieszaj.
3. Odcedź szpinak z nadmiaru płynu.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.
5. Każdą z tych części rozwałkuj na kwadrat o grubości ok. 0,6 cm i ok. 30cm na 30 cm.
10. Z wierzchu posyp wiórkami mozzarelli lub dowolnym innym serem żółtym.
11. Rolady ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C na ok. 20 minut ( pieczenie – tylko dół). Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia włącz system pieczenia: góra – dół.
Ta ilość całkowicie zaspokoi głód 4-5 osób. Ja zrobiłam z połowy porcji i przełożyłam nadzieniem 2 razy, dlatego wyszło ciasto grubsze (szczerze mówiąc takie wolę).
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz