Uwielbiam kurczaka marynowanego w maślance lub jogurcie! Tak przygotowane mięso nie jest suche, ale bardzo delikatne.
Kurczaka podałam z makaronem risini z warzywami i kurkumą (przepis).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 7-8 pałeczek kurczaka
- 250 ml maślanki (lub rzadszego naturalnego jogurtu)
- 5 małych ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 2 łyżki oliwy
- płaska łyżeczka pieprzu
- płaska łyżeczka kurkumy
- płaska łyżeczka papryki w proszku
- pół łyżeczki płatków chilli
- sól
- mała garść drobno poszatkowanej natki pietruszki
- makaron risini z kurkumą i warzywami (przepis), opcjonalnie
Wykonanie:
1. W miseczce wymieszaj maślankę z oliwą, czosnkiem, natką i przyprawami.
2. Umyte podudzia zalej marynatą i lekko ją wmasuj w mięso. Włóż do lodówki na 24 godziny.
3. Na drugi dzień przełóż mięso do żaroodpornego naczynia. Marynatę wylej.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe mięso będzie przypieczone. W czasie pieczenia co jakiś czas obróć mięso, aby się równomiernie upiekło.
Smacznego :)
idealne. robiłam już dość dawno w maślance z kuminem, wg Nigelli i wlasnie wczoraj o nich pomyslalam... wyprobuje z kurkumą i chilli :) pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, chcę dziś przygotować, mam pytanie marynatę wylewamy do naczynia, w którym będziemy piekli, czy wylewamy, wylewamy ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wylewamy do zlewu :D Przypraw można użyć mniej lub więcej. Pozdrawiam serdecznie
UsuńDziękuję, wyszły bardzo smaczne :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Swietny przepis. Sam musze wyprobowac bo wyglada przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń