3 października 2015

TORT 3D Z M&M'S (zdjęcia krok po kroku)


Koleżanka poprosiła mnie o zrobienie kolorowego tortu dla synka, a że od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie przygotowanie tortu 3D, to zabrałam się dzisiaj do dzieła.
Poniżej znajdziecie instrukcję (ze zdjęciami) wykonania tylko dekoracji. Nie podaję przepisu na ciasto, bo do dekoracji nada się niemal każdy tort. Ten mój był czekoladowy.

Najlepiej lepi się czekolada już zastygająca. M&m'sy można zastąpić innymi, lżejszymi drażami.

A może i Waszym pociechom taki magiczny tort przypadnie do gustu?

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki:

  • tort o średnicy około 20 cm
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • draże m&m's, te bez orzechów
  • draże m&m's z orzechami (około 20 sztuk)
  • czekoladowe paluszki (u mnie 2 opakowania chocolate fingers firmy Cadbury)
  • grubszy patyczek (u mnie metalowa pałeczka do chińszczyzny)


Wykonanie:

1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
2. W ciasto wbij patyczek, który posmaruj czekoladą.


3. Posmaruj niewielką ilością czekolady paluszki.


4. Udekoruj nimi boki ciasta. Czekolada zachowa się, jak klej.


5. Zaczynając od spodu przyklejaj do patyczka m&m'sy. Uprzednio maczaj ich część w czekoladzie. Ułóż je prawie do samego czubka.


6. Na brzegach ciasta ułóż częściowo posmarowane czekoladą duże m&m'sy (te z orzechami).


7. Na wierzchu ciasta ułóż pozostałe drobniejsze cukierki (też maczaj je w czekoladzie).
8. Na czubek patyczka nałóż pustą torebkę po drażach.
9. Cukierki przykleiłam też do boku ciasta.
10. Odstaw ciasto na godzinę w chłodniejsze miejsce, aby zastygła czekolada.

Smacznego :)

9 komentarzy: