Jeżeli macie ochotę na burgery, to może spróbujecie upiec domowe bułki? Są mięciutkie i zdrowsze, bo bez ulepszaczy i Bóg wie czego jeszcze.
Polecam :)
Burgery bezmięsne: przepis
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na 6 dużych bułek:
- 250 gramów mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 15 gramów świeżych drożdży
- 1 większa łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- mleko (do posmarowania bułek)
- sezam lub mak (do posypania bułek)
- odrobina masła (do posmarowania bułek)
Wykonanie:
1. W mleku rozpuść drożdże, cukier i około 50 gramów mąki. Odstaw do spienienia się drożdży.
2. W misce połącz ze sobą: resztę mąki, sól, jajko, olej i drożdże. Wyrób bardzo elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Jeżeli wyjdzie Wam zbyt rzadkie można dodać odrobinę więcej mąki, jeżeli zbyt ścisłe można dodać ciut ciepłej wody. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto uformuj w wałek. Podziel na 6 części i uformuj z nich bułki.
4. Połóż bułki na blasze. Zachowaj odstępy.
5. Przykryj bułki folią spożywczą i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
6. Posmaruj bułki mlekiem.
7. Posyp bułki makiem.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia posmaruj bułki roztopionym masłem i piecz do zarumienienia.
Smacznego!
Przepięknie wyglądają! Zbieram się od dawna do wypieku bułeczek - czuję, że dziś będzie ten dzień - pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyrosły:)
OdpowiedzUsuńDomowe burgery to mój sposób na zdrową przekąskę dla dzieci, ale sama bułek jeszcze nie robiłam. Twój sposób wydaje mi się jednak na tyle zachęcający, że spróbuję. Dzięki! :)
OdpowiedzUsuń