W zeszycie mojej mojej mamy znalazłam przepis na drożdżówki - różyczki. Pewnie ma z 20 albo i więcej lat! Przepis był z dżemem, ale ja postanowiłam zrobić je z cytrynowym twarożkiem. Bułeczki wyglądają cudownie na stole.
Polecam!
Z przepisu wychodzi około 10 sporych bułek.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
- 300-350 gramów mąki pszennej
- ziarenka z 1 laski wanilii (lub cukier waniliowy)
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50 gramów cukru
- 50 gramów rozpuszczonego masła, przestudzonego
- 13 gramów świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych)
- większa szczypta soli
Składniki na farsz:
- trochę więcej niż pół szklanki rodzynek (u mnie bursztynowe)
- wrzątek
- skórka z połowy lub całej cytryny
- 250 gramów twarogu śmietankowego
- cukier waniliowy
- około 40 gramów cukru
- 1 jajko
Składniki na "smarowidełko":
- 1 jajko
- czubata łyżka margaryny, rozpuszczonej i schłodzonej
Wykonanie:
1. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw do całkowitego schłodzenia się wody.
2. Do twarogu dodaj jajko, dobrze odcedzone rodzynki, cukier, skórkę z cytryny, cukier waniliowy. Wymieszaj, aby dobrze połączyć składniki.
3. Drożdże, cukier i 50 gramów mąki rozpuść w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Odstaw do spienienia się masy.
4. Pozostałe składniki na ciasto wymieszaj w misce i dodaj do nich drożdże. Zacznij wyrabiać. Ciasto nie ma się kleić do rąk i być bardzo plastyczne. Być może będziesz potrzebować ciut więcej mąki.
5. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia (u mnie koło kaloryfera).
6. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 kulek.
7. Rozwałkuj kule na okręgi.
8. Każdy okręg natnij w 3 miejscach.
9. Na środku połóż farsz.
10. Zlep ze sobą jeden płatek ciasta.
11. Zlep drugi płatek.
12. Zlep trzeci. W ten sposób powstanie różyczka.
13. Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo posmarowałam go tłuszczem i posypałam mąką. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo bułki jeszcze mocno urosną.
14. Każdą bułkę posmaruj wymieszaną margaryną z jajkiem ("smarowidełko").
15. Bułki piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe będą zarumienione.
Smacznego :)
Wspaniałe różyczki. Smak i wygląd
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Świetny przepis na smaczne i ładne drożdżówki. Pysznie wyglądają :) Farsz doskonały. Czasami taki robię do naleśników.
OdpowiedzUsuń