Ciasto z wafelkami prince polo "chodziło" za mną już kilka miesięcy i w końcu zabrałam się za jego pieczenie. Smak wynagrodził mi kilkugodzinny pobyt w kuchni (wypiek jest dość pracochłonny).
Polecam dla osób, które lubią bezy, orzechy i czekoladę :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Recepturę na ciasto znalazłam na blogu "Ala piecze i gotuje". Za Alą podaję przepis na dużą blachę. Ja swoje ciasto piekłam dłuższej i szerszej keksówce. Biszkopt upiekłam z tego przepisu: KLIKNIJ TUTAJ! Jeżeli chcecie upiec ciasto według poniższego przepisu Ali, to na wierzchu można ułożyć herbatniki i na nich rozsmarować polewę.
Składniki na ciasto (blacha 25x36cm)
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na orzechową bezę:
- 7 białek
- szczypta soli
- 150 gramów cukru
- 100 gramów mielonych orzechów włoskich
- 100 gramów orzechów włoskich siekanych
- 100 gramów wiórków kokosowych
- 150 gramów prince polo orzechowych
Składniki na krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 7 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 320 gramów miękkiego masła
- 1 czekolada mleczna
- 150 gramów posiekanych wafelków prince polo
- spirytus lub wódka (do smaku)
Składniki na polewę (bardzo dobra i szybka polewa, warto zapamiętać ten przepis):
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
Wykonanie masy:
1. Żółtka, cukier, mąki i jedną szklankę mleka wymieszaj trzepaczką, tak aby nie było grudek.
2. Pozostałe mleko zagotuj.
3. Do wrzącego mleka wlewaj masę jajeczną i cały czas mieszaj budyń trzepaczką. Kiedy będzie gęsty zdejmij garnek z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia. Masę przykryj folią spożywczą (folia ma dotykać wierzchu budyniu).
4. Utrzyj masło na puszystą i białą masę.
5. Wciąż ucierając dodawaj do masła po jednej łyżce budyniu w temp. pokojowej.
6. Wmieszaj w masę czekoladę i prince polo.
7. Dodaj do smaku spirytus.
Wykonanie biszkoptu:
1. Białka ubijaj na najwyższych obrotach.
2. Kiedy będą dość dobrze ubite, ale jeszcze nie na sztywno, dodawaj do nich stopniowo cukier.
3. Do ubitej na sztywno piany dodawaj po jednym żółtku. Miksuj około 6-7 minut.
4. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewaj suche składniki do masy, mieszaj całość delikatnie łyżką (najlepiej drewnianą).
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ja nie smaruję blachy tłuszczem ani nie posypuję mąką.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
7. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie bezy:
1. Do białek wsyp szczyptę soli.
2. Ubij białka na sztywną pianę dodając do nich stopniowo cukier.
3. Wymieszaj bezę z orzechami, kokosem i bakaliami. Zrób to bardzo delikatnie.
4. Wyłóż bezę na blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na dnie).
5. Piecz bezę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.
6. Gotową odstaw do ostudzenia.
Wykonanie polewy:
1. W garnuszku wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie gotuj do zgęstnienia.
2. Odstaw do ostudzenia, ale nie całkowitego.
Wykończenie ciasta:
1. Na biszkopcie wyłóż połowę masy budyniowej.
2. Na masie ułóż bezę.
3. Na bezie rozsmaruj resztę masy.
4. Na masie ułóż herbatniki.
5. Na herbatnikach rozsmaruj polewę czekoladową.
6. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki, aby masa i polewa zastygły.
Smacznego :)
Mistrzostwo! :) Już sama nazwa zachęca do upieczenia! :)))
OdpowiedzUsuńAle pyszności. Ślinka cieknie od samego czytania opisu. A zdjęcia? Mniam, mniam na sam widok :)
OdpowiedzUsuńInteresujące :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto w smaku jest wyśmienite! Twoje do tego wygląda mega profesjonalnie :)
OdpowiedzUsuńChętnie skusiłabym się na kawałek takiego ciasta :) Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńSłyszałam wiele pozytywnych opinii co do tego ciasta. Najwyższa pora się za nie wziąć :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne!
OdpowiedzUsuńPo jakim czasie od przygotowania to ciasto smakuje najlepiej?
OdpowiedzUsuńNajpierw masa musi zastygnąć, a po tym potrzymać ciasto jeszcze z 2 godziny w lodówce i będzie OK. Tutaj trzeba wziąć pod uwagę, że warstwa bezowa dość szybko nasiąknie masą.
UsuńPozdrawiam
Bardzo dziekuję za odpowiedź! Właśnie o tę bezę się martwiłam - odpada przygotowanie dzień wczesniej:(
UsuńCiągle kombinuję:) A gdyby tak dzień wczesniej upiec biszkopt i bezę oraz zrobić budyń? I dokończyć w dzień imprezy? jak Panie myślą?
UsuńHaha też tak czasami mam :) Bezę można upiec nawet i na kilka dni przed. Nic się jej nie stanie, jeśli będzie dobrze wysuszona. Biszkopt spokojnie też można upiec dzień przed. Masę budyniową również, ale połączyć ją z masłem należałoby już w dniu podawania ciasta. Przygotowałabym wszystko na wieczór, a rano dokończyła masę. Wstawiłabym ciasto do lodówki z samego rana, żeby było gotowe na wieczór (jeśli potrzebujemy ciast właśnie na wieczór). To ciasto było OK na drugi dzień, ale beza była ciut nasiąknięta. Pozdrawiam gorąco :)
UsuńI tak właśnie zrobię. Serdecznie pozdrawiam i gratuluję pysznej strony! Agnieszka
UsuńDzień dobry! Pilne pytanie: w jakiej formie ma być czekolada domasa? Roztopiona? Połamana? Pomocy!:)
UsuńCzekolada ma być połamana lub grubo przetarta na tarce.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńo jakich herbatnikach mowa w punkcie - wykończenie ciasta? bo na zdjęciu to wygląda jakby górę stanowił biszkopt tak jak i spód ciasta.
We wstępie napisałam, że jeżeli biszkopt nie wyrośnie zbyt duży, to można na wierzchu ułożyć herbatniki zamiast ciasta. Pozdrawiam :)
UsuńGrzechem byłoby nie przyrządzić tego ciasta, bo wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńObłędne, przepyszne... i w ogóle SUPER :) Genialne, długo się zabierałam za zrobienie a teraz będę robić kolejny raz bo stało się hitem! Dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuń