W moim domu nie ma tradycji jedzenia zupy rybnej, wręcz zawsze się jej "bałam". Parę tygodni temu byłam na blogerskiej Wigilii i miałam tam okazję spróbować delikatnej zupy rybnej. Zakochałam się w niej od pierwszego smaku! :).
Od tamtej pory rosół rybny gotowałam już kilka razy i podałam go też na Wigilię. Próbowałam różnej kombinacji ryb i nam najbardziej smakuje wywar z dorsza, sandacza i łososia.
Zachęcam przygotowanie do nich pierożków z ciasta filo nadzianych łososiem, szpinakiem i fetą.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- około 1 - 1,5 kg ryb, np. łososia, dorsza i sandacza (tuszki, kręgosłupy, my nie dajemy głów)
- 1 por
- cebula, przypieczona na ogniu
- sok z połowy cytryny (lub do smaku)
- 2 średnie marchewki
- średnia pietruszka
- pół korzenia selera
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- biały pieprz
- natka pietruszki (do podania)
- świeży tymianek (opcjonalnie)
- 2,5-3 litry wody
- odrobina masła
Przy jedzeniu zwracajcie uwagę na ości!
Wykonanie:
1. Warzywa (marchew, seler, pietruszka, por) pokrój, np w paseczki i duś na maśle.
2. Warzywa, ryby, tymianek (niewielką ilość, np. 3 gałązki), ziele angielskie, liście laurowe i podpieczoną cebulę przełóż do garnka, a następnie zalej wodą.
3. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 40 minut.
4. Po ugotowaniu zupę dopraw i dodaj sok z cytryny do smaku.
5. Ostrożnie wyciągnij z wywaru ryby i warzywa.
6. Przecedź wywar przez sito wyłożone muślinem.
7. Do bulionówki przełóż kawałki ryby, warzywa i zalej gorącym rosołem. Udekoruj natką pietruszki.
8. Podawaj z pasztecikami z łososiem.
Smacznego :)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńOd dawna przymierzam się do zrobienia zupy rybnej. Ale... jakoś tak mi schodzi. Bardzo apetyczny jest Twój rosół :)
OdpowiedzUsuńHmm... A inne, tańsze gatunki ryb wypróbowaliście? Da się zrobić zjadliwą zupę na filetach z mintaja lub morszczuka? Gdy dodam łba, będzie zbyt mocny zapach?
OdpowiedzUsuńRyby muszą być świeże, ponieważ zupa ma wtedy przyjemny zapach. Nie robiłyśmy jej na innych gatunkach ryb, ani z filetów. Łbów też nie dajemy.
Usuńja robiłem,jako że mieszkam w Kołobrzegu,mam do dyspozycji całe spektrum,mam sąsiada zapalonego wędkarza,zawsze mi podrzuca ryby,rosołek robię z mieszanki ,okoń,płotka,fląderka itp,taki mix jest najlepszy
OdpowiedzUsuń