3 grudnia 2014

ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM


Delikatna zupa koperkowa często jest moim wybawieniem w czasie choroby. Jest delikatna i przyjemnie otula żołądek. 
Nie podałam ilości bulionu, bo to od Was zależy czy wolicie zupę rzadszą czy gęściejszą (ja gotuję ją na około 2,5 litrach bulionu).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki:


  • 110 gramów ryżu
  • 2 spore marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler naciowy
  • duży pęczek koperku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 nóżki z kurczaka (bez skóry)
  • pół pora
  • bulion
  • pieprz


Wykonanie:

1. Pokrój warzywa.
2. Na małym ogniu zacznij gotować mięso w bulionie, marchew, seler, pietruszkę i por.
3. Dodaj do wywaru liście laurowe i ziele angielskie.
4. Kiedy mięso będzie ugotowane wyjmij je z zupy i oddziel od kości. Przełóż kawałki mięsa do zupy.
5. Wsyp ryż do zupy.
6. Kiedy ryż będzie ugotowany dodaj do zupy bardzo drobno poszatkowany koperek.
7. Dopraw zupę.
8. Można podawać ze śmietaną lub jogurtem, ale ja zwykle podaję bez nabiału.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. tylko co to jest ten bulion....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bulion to aromatyczny wywar z warzyw, mięsa, bywa, że z kości. Jeżeli nie ma czasu na zrobienie domowej wersji, można kupić gotowy w sklepie, np. pod postacią bulionetki.

      Usuń
  2. Sprawdziłem i polecam! Bardzo smaczna: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo kusicie! Chyba spróbuję jutro zrobić :)

    OdpowiedzUsuń