W tym poście przedstawiam etap końcowy wykonania piernika staropolskiego (dojrzewającego). Wypiek należy upiec na 5-6 dni przed Wigilią.
Do dekoracji użyłam ciemnej czekolady z odrobiną miodu.
Przepis na to ciasto znajduje się w pierwszym poście (przepis).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
1. Ciasto wyjmuj z lodówki na około godzinę, aby zmiękło.
2. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 - 1 cm (rozwałkowuję na papierze do pieczenia i potem ciasto przenoszę na tym papierze na blachę). Musi go wystarczyć na 3 prostokątne blachy (standardowego rozmiaru). Blachy mają być wyłożone papierem do pieczenia.
5. Na początku ciasto będzie miękkie, ale kiedy wystygnie, to stanie się twarde.
6. Pierwszy blat posmaruj konfiturami, np. śliwkowymi. Będziesz potrzebować 2-3 słoików. Konfiturę należy najpierw ugotować i doprowadzić do zgęstnienia. Pamiętaj o mieszaniu, aby się nie przypaliła. Gotowanie trwa około 15-20 minut.
7. Przykryj blat posmarowany konfiturą drugim plackiem.
8. Na drugi placek można nałożyć krem czekoladowy, marcepan, masę orzechową, itd.
9. Przykryj trzecim plackiem.
10. Owiń piernik papierem do pieczenia, ściereczką i obciąż, np. książkami. Przechowuj w temp. pokojowej, ale też raczej chłodniejszej.
11. W samą Wigilię podziel ciasto na 3 pierniki i oblej je czekoladą lub lukrem, a następnie udekoruj.
Smacznego :)
Mój piernik dojrzewał długo. Potem go przełożyłam powidłami śliwkowymi i masa orzechową. Szybko zawinęłam, żeby nie został zjedzony przed świętami :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt w rodzinnym gronie. Spokoju i miłego wypoczynku :)
Tobie i Twoim najbliższym życzę szczęśliwych i spokojnych Świąt
OdpowiedzUsuńAleksandro a mogę Cię prosić o twoj przepis na polewę czekoladową na piernik staropolski
OdpowiedzUsuńOstatnio te bardzo lubie: Składniki na polewę:
Usuń•6 łyżek masła
•6 łyżek mleka
•6 łyżek kakao
•6 łyżek cukru
Wykonanie polewy:
1. Wszystkie składniki polewy przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru.
Z czego zrobiona jest biała masa?
OdpowiedzUsuńOlu to marcepan :)
Usuń