2 grudnia 2014

MISHMISHYA - cukierki morelowe na Chanukę


Chanuka to święto żydowskie, które trwa 8 dni (w tym roku od 16 do 24 grudnia). 
Tradycyjnie w te dni spożywa się dość tłuste potrawy (typu pączki z marmoladą czy latkes-placki ziemniaczane), ale spotkałam się tez z lżejszymi morelowymi cukierkami (mishmishya). 
Chanuka zwana jest inaczej świętem świateł. 

Wydaje mi się, że cukier w przepisie będzie można zamienić na ksylitol. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na około 12 cukierków:


  • 150 gramów suszonych moreli (powinny być jędrne)
  • 100 gramów cukru
  • niewielka ilość cukru (do obtaczania)
  • około 12 pistacji


Wykonanie:

1. Zmiksuj cukier (100 gramów) z morelami na pastę.


2. Z masy formuj niewielkie kuleczki.


3. Obtocz kulki w cukrze.


4. W środek każdej kulki wbij pistację.


5. Odstaw na 2 dni do wyschnięcia (wystarczy ułożyć na talerzyku i trzymać w temp. pokojowej), aby utworzyła się słodka skórka.


6. Ułóż cukierki w papierowych foremkach.


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia! Aż chce się porwać takiego cukierka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszne to musi być :) A jak ślicznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł, bardzo oryginalny i do tego nie taki trudny:)

    OdpowiedzUsuń