Chanuka to święto żydowskie, które trwa 8 dni (w tym roku od 16 do 24 grudnia).
Tradycyjnie w te dni spożywa się dość tłuste potrawy (typu pączki z marmoladą czy latkes-placki ziemniaczane), ale spotkałam się tez z lżejszymi morelowymi cukierkami (mishmishya).
Chanuka zwana jest inaczej świętem świateł.
Wydaje mi się, że cukier w przepisie będzie można zamienić na ksylitol.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na około 12 cukierków:
- 150 gramów suszonych moreli (powinny być jędrne)
- 100 gramów cukru
- niewielka ilość cukru (do obtaczania)
- około 12 pistacji
Wykonanie:
1. Zmiksuj cukier (100 gramów) z morelami na pastę.
Smacznego :)
prezentują się cudownie :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Aż chce się porwać takiego cukierka!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne to musi być :) A jak ślicznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, bardzo oryginalny i do tego nie taki trudny:)
OdpowiedzUsuń