8 lipca 2014

KLUSKI ŚLĄSKIE NA DWA SPOSOBY: TRADYCYJNE I ZIOŁOWE


Kluski z dziurką (śląskie) są popularne w całej Polsce i stanowią jeden z ulubionych dodatków do pysznych sosów. Nasze kluski podałam z polędwicą w sosie z serków topionych i surówką z młodej kapusty i marchewki

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki:

  • ugotowane i rozgniecione ziemniaki (warto robić z minimum 1 kilograma)
  • mąka (skrobia) ziemniaczana
  • jajko (opcjonalnie)
  • poszatkowana natka, tymianek lub bazylia (opcjonalnie)


Wykonanie: 

1. Ugotowane (zimne) ziemniaki ulep w kopiec.
2. Podziel kopiec na 4 części, następnie jedną z nich wyjmij i wsyp na miejsce ziemniaków mąkę ziemniaczaną. 


3. Ugnieć ciasto z jajkiem (choć nie trzeba go dodawać). Nie ugniataj zbyt długo, chodzi tylko o połączenie składników. Na tym etapie można dodać też zioła, jeżeli chcesz zrobić wersję ziołową. 


5. Z ciasta uformuj małe kulki. 


6. W każdej kulce zrób za pomocą palca dziurkę. 



7. Kluski gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotuj je jeszcze kilka minut. 
8. Ugotowane poukładaj na talerzach. Podawaj z mięsnym sosem. 



Smacznego :)

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie kluseczki, na pewno wypróbuję, bo wyglądają znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Anna Zychowicz przysłała piękne zdjęcia, za które bardzo dziękuję :)

    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1p1012489.jpg[/img]
    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1p1012499.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię na 1 kg ugotowanych ziemnaków 0,25 kg mąki ziemnaczanej i 1 jajko. Po wypłynięciu gotuję jeszcze 4 min. i są super

    OdpowiedzUsuń