13 sierpnia 2013

SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI LATA



Co czwartek z samego rana jeżdżę na gdański rynek i kupuję duże ilości pysznych owoców. Uwielbiam to miejsce i jest ono na stałe wpisane w mój tygodniowy grafik. 
Podczas ostatniej wizyty zaopatrzyłam się w kilka rodzajów owoców i nie mogłam się zdecydować co z nich przygotować. 
Ostatnie upały spowodowały, że jedynym deserem, na jaki mieli ochotę moi najbliżsi był sernik na zimno. Nie miałam więc wyboru i zrobiłam sernik owocowy. Mnogość owoców w masie serowej wygląda jak piękny witraż. Mam nadzieję, że się Wam podoba :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja nie używam)

Wykonanie: 

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Natłuść i posyp mąką spód tortownicy o średnicy 20 cm. 
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj kilka minut, aby masa była bardzo puszysta. 
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w ciasto przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odwróć do góry dnem (ale tylko jeżeli nie wyrosło poza krawędzie blaszki) i połóż na kratce kuchennej.
Odstaw do całkowitego schłodzenia. 
8. Przetnij ciasto na pół. 



Składniki na masę:

  • 40 dkg mielonego twarogu (można użyć też ricotty lub mascarpone)
  • pół litra śmietany kremówki 36%, zimnej
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • świeże owoce (użyłam truskawek, malin, brzoskwiń, winogron, jagód)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (według uznania - można dodać cukru mniej lub więcej jeżeli owoce są bardzo kwaśne)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Wykonanie masy:

1. Rozetrzyj ser z połową cukru i esencją(wystarczy użyć trzepaczki). 
2. Skrop żelatynę zimną wodą, aby napęczniała. Następnie dolej do niej 1/3 szklanki wrzącej wody i wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, ale zwracaj uwagę, by żelatyna się nie ścięła przed połączeniem jej z pozostałymi składnikami. 
3. Ubij bitą śmietanę z resztą cukru pudru. 
4. 2 łyżki masy serowej wymieszaj z zimną żelatyną. Dodaj całą żelatynę do pozostałej masy serowej i szybko mieszaj. 
5. Od razu połącz masę serową z bitą śmietaną.
6. Wymieszaj masę z dowolnymi owocami. Większe owoce pokrój na mniejsze kawałki. Ilość owoców zależy od upodobań. 
7. Na spodzie tortownicy umieść jeden blat biszkoptowy. Wylej na niego połowę masy. 
8. Na masie połóż drugi blat i wylej na niego resztę masy. 
9. Wstaw do lodówki, aby ciasto zastygło. 
10. Gotowe ciasto ozdób świeżymi owocami, bitą śmietaną i rurkami.

Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. Podoba? On jest śliczny! Chyba szkoda byłoby mi g pokroić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam owoce! Wygląda bajecznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudowny tort:):) A gdzie można dostać takie rurki? Bo zdaje się, że to są owocowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te rurki Mama kupiła na gdańskim rynku. Były o smaku truskawkowym. :)

      Usuń
  4. Olu bardzo owocowo, kolorowy tort. Prezentuje się niesamowicie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda jak by podawano go w najdroższym hotelu
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastycznie kolorowy! cieszy nie tylko brzuchy, ale i oczy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowity :) mistrzostwo świata!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny <3 dzis kr,olował na urodzinach mojego synka. Dziekuje bardzo Aleksandro za wspaniały przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdjęcie przysłała Pani Katarzyna Porzezińska. Ślicznie dziękuję :)

    [img]https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1.0-9/1383476_10202443089417869_419431673_n.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jaką średnicę blachy jest ten tort? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie napisałam, że chodzi o 20 cm tortownicę. Ciut większa też będzie OK.

      Usuń