Pascal Brodnicki szturmuje polskie domy ze swoimi przepisami (za sprawą Lidla). W naszym domu też się pojawił.
Tarta łososiowa zagości u nas na dłużej. Jest naprawdę smaczna! Polecam :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na 25 cm:
- 200 gramów gotowego ciasta francuskiego
- 4 duże jajka
- 100ml śmietany 30%
- 2 duże pomidory, bez skórek (daliśmy 3)
- 150 gramów łososia wędzonego (w plastrach)
- większa garść szczypiorku, pokrojonego dość drobno
- 125 gramów mozzarelli
- świeża bazylia do przybrania
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść formę do tarty.
3. Rozwałkuj ciasto francuskie (musi go starczyć też na ścianki).
4. Przełóż ciasto francuskie do formy. Dociśnij ciasto do ścianek i spodu blachy. Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem (na ściankach też).
5. Wyłóż spód tarty plastrami łososia (równomiernie).
6. Na łososia połóż plastry mozzarelli.
7. Posyp szczypiorkiem i kostkami pomidora.
8. Zalej tartę śmietaną wymieszaną z jajkami (doprawioną solą i pieprzem).
9. Piecz tartę przez około 30 minut (Tarta musi być ścięta).
10. Tartę podawaj przybraną liśćmi bazylia.
Czuję, że i w moim domu tarta zagości na dłużej:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tarty. i z łososiem biorę wszystko w ciemno.
OdpowiedzUsuńNa francuskim ciescie jeszcze nie robilam akurat z lososiem, a powiedz mi czy to francuskie na spodzie nie bedzie packowate
OdpowiedzUsuńSpód był lekko miękki, natomiast boki idealne.
UsuńChętnie bym spróbowała, bo łososia uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Takiej tarty nigdy nie jadłam. Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj właśnie miałem łososia na obiad, konkretniej łosoś i pierogi ze szpinakiem, ale nadal mam smaka
OdpowiedzUsuń"Tarta łososiowa! Dzięki Aleksandra za podsunięcie pomysłu!" Zdjęcie od Pani Marii Jaszek. Bardzo dziękuję :).
OdpowiedzUsuń[img]https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-ash2/t1.0-9/397265_4883628328002_251111042_n.jpg[/img]