12 sierpnia 2012

KRAJANKA ŚNIADANIOWA NIGELLI


Kalorii potrzebnych do rozpoczęcia dnia możemy dostarczyć organizmowi za pomocą różnego jedzenia.
Nigella w "Nigella Express" proponuje słodkie i prawie zdrowe batoniki/krajankę. Prawie, ponieważ za spoiwo służy tu skondensowane mleko.
Oprócz smaku dużym walorem jest szybkość wykonania i możliwość eksperymentowania ze składnikami.
Krajankę upiekła moja Mama :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:

  • puszka skondensowanego mleka (397 gramów)
  • 250 gramów płatków owsianych
  • 100 gramów suszonej żurawiny (u nas 50 g żurawiny i 50 g rodzynek)
  • 125 gramów nasion (u nas słonecznik i sezam)
  • 75 gramów wiórków kokosowych
  • 125 niesolonych orzechów (u nas migdały, włoskie, pinii i laskowe)

Wykonanie:

1. Piekarnik należy rozgrzać do 130 stopni C.
2. Natłuść blachę do pieczenia ciasta - mojej mamy blacha ma standardowe rozmiary.
3. Pokrój orzechy na małe kawałki.
4. W dużym rondlu zagrzej mleko.
5. Do miski dodaj wszystkie suche składniki - wymieszaj je ze sobą.
6. Powoli wlewaj do miski ciepłe mleko i mieszaj składniki.
7. Wyłóż masę na blachę, wyrównaj i dociśnij do dna.
8. Piecz około godziny.
9. Upieczoną krajankę wyjmij z piekarnika i po 15 minutach pokrój ją na prostokąty.
10. Przechowuj batoniki w szczelnym pojemniku.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie "zlepki" :) Wygląda pysznie i coś czuję, że wkrótce i u mnie się pojawią... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentują!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja się męczę oglądając te krajanki... Od dłiuższego czasu obserwuję je na wielu blogach i ciągle sobie powtarzam, że je zrobię i jakoś się nie składa...
    A bardzo chętnie bym skosztowała

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne! któregoś dnia muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń