Kalorii potrzebnych do rozpoczęcia dnia możemy dostarczyć organizmowi za pomocą różnego jedzenia.
Nigella w "Nigella Express" proponuje słodkie i prawie zdrowe batoniki/krajankę. Prawie, ponieważ za spoiwo służy tu skondensowane mleko.
Oprócz smaku dużym walorem jest szybkość wykonania i możliwość eksperymentowania ze składnikami.
Krajankę upiekła moja Mama :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- puszka skondensowanego mleka (397 gramów)
- 250 gramów płatków owsianych
- 100 gramów suszonej żurawiny (u nas 50 g żurawiny i 50 g rodzynek)
- 125 gramów nasion (u nas słonecznik i sezam)
- 75 gramów wiórków kokosowych
- 125 niesolonych orzechów (u nas migdały, włoskie, pinii i laskowe)
Wykonanie:
1. Piekarnik należy rozgrzać do 130 stopni C.
2. Natłuść blachę do pieczenia ciasta - mojej mamy blacha ma standardowe rozmiary.
3. Pokrój orzechy na małe kawałki.
4. W dużym rondlu zagrzej mleko.
5. Do miski dodaj wszystkie suche składniki - wymieszaj je ze sobą.
6. Powoli wlewaj do miski ciepłe mleko i mieszaj składniki.
7. Wyłóż masę na blachę, wyrównaj i dociśnij do dna.
8. Piecz około godziny.
9. Upieczoną krajankę wyjmij z piekarnika i po 15 minutach pokrój ją na prostokąty.
10. Przechowuj batoniki w szczelnym pojemniku.
Uwielbiam takie "zlepki" :) Wygląda pysznie i coś czuję, że wkrótce i u mnie się pojawią... :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują!:)
OdpowiedzUsuńJak ja się męczę oglądając te krajanki... Od dłiuższego czasu obserwuję je na wielu blogach i ciągle sobie powtarzam, że je zrobię i jakoś się nie składa...
OdpowiedzUsuńA bardzo chętnie bym skosztowała
Idealne na śniadanie C:
OdpowiedzUsuńświetne! któregoś dnia muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń