28 lipca 2012

CIASTECZKA SEZAMOWE


Smak ciastek sezamowych kojarzy mi się z ... "Władcą Pierścieni". Na każdej premierze trylogii pałaszowałam moje ulubione ciastka, które kupowałam w małym warzywniaczku koło mojego domu. 
Ulubione kino już nie istnieje, warzywniak też nie...ciastka pozostały :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Przepis pochodzi ze strony Kuchnia nad Atlantykiem (zmniejszyłam ilość cukru i zwiększyłam ilość cynamonu)

Składniki:

  • 100 gramów sezamu
  • 100 gramów miękkiego masła
  • 100 gramów cukru
  • 170 gramów mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej / 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:

1. Sezam upraż na patelni. Uważaj, żeby go zbytnio nie zrumienić.  
2. Jajko utrzyj z cukrem na kremową i puszystą masę. 
3. Masę jajeczną utrzyj z masłem i esencją waniliową. 
4. Do masy dodawaj stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Ucieraj.
5. Dodaj sezam (zimny). 
6. Wstaw ciasto do lodówki na 1 godzinę. 
7. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 
8. Z masy uformuj kulki, które ułóż na dużej blaszce w dość dużych odstępach do siebie. Każdą kulkę posyp sezamem. 
Wielkość kulek zależy od Ciebie. Moje ciastka wyszły dość spore i z podanej ilości składników wyszło mi 20 ciastek.
9. Małe ciastka piecz około 10 minut, a duże około 15. Ciastka mają być złote. Im dłużej ciastka będą się piec, tym będą twardsze. 


9 komentarzy:

  1. Takie ciasteczka nawet nie ma co porównywać ze sklepowymi. :) Super na przekąskę czegoś słodkiego. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, pięknie Ci się udały!! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasteczka :) Przyznam szczerze, że w życiu nie jadłam ciasteczek sezamowych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne te ciacha! Chętnie bym zjadła choćby jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie je upiekłam. Pycha! Następnym razem poleję je czkolada :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepięknie! Przepis zapisuję do wypróbowania! pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi smaku tymi ciasteczkami z sezamem - chyba w weekend takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam je około 2 tyg temu i od tamtej pory siłą musiałam powstrzymywać się by nie zrobić ich jeszcze raz... Do dziś.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha :) Bardzo się cieszę, że smakowały! Uzależniają :D

      Usuń