14 lipca 2012

DORSZ I WARZYWA EN PAPILLOTE


En papillote to tradycyjny francuski sposób przygotowywania potraw. Dzięki tej technice mięsa, warzywa czy owoce smakują wybornie. Jest to też bardzo dobry sposób na smaczny i szybki obiad. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


 Składniki na 2 osoby:

  • dwa filety z dorsza (albo innej dowolnej ryby morskiej)
  • 12 fasolek szparagowych
  • 2 małe marchewki
  • 6 różyczek kalafiora
  • 6 różyczek brokuła
  • pół czerwonej papryki
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • dwa ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chilli w proszku (opcjonalnie)
  • dwa grubsze plastry cytryny
  • świeża natka pietruszki
  • oliwa
 

Wykonanie:
 
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopnic C.
2. Umyj i pokrój marchew w grubsze plastry. 
3. Przygotuj długi kawałek pergaminu (nie może być to papier nawoskowany/z silikonem).
4. Na środku papieru ułóż warzywa w kolejności od najtwardszych do najszybciej się gotujących, czyli na marchwi połóż fasolkę, kalafior, brokuły, paprykę i pomidory. Posyp warzywa odrobiną soli i chilli. 
5. Na warzywach połóż ryby, w których środek wsadź po jednym ząbku czosnku. Polej ryby odrobiną oliwy. Przypraw je solą, chilli i pieprzem.
6. Na rybach ułóż cytrynę i świeżą natkę pietruszki. 
7. Zawiń ryby i warzywa w pergamin. Musi być to szczelne opakowanie. Możecie wspomóc się sznurkiem.
8. Piecz dorsza około 20 minut. Niestety czas może się wahać od wielkości warzyw czy grubości fileta. Im więcej będziecie piec w ten sposób, tym do większej dojdziecie wprawy. 
9. Swój obiad podałam z czerwonymi papryczkami nadziewanymi kremem z fety i przypraw.

Our July 2012 Daring Cooks’ host was Sarah from All Our Fingers in the Pie! Sarah challenges us to learn a new cooking technique called “Cooking En Papillote” which is French and translates to “cooking in parchment”.

Dania Postne

8 komentarzy:

  1. Moja ulubiona ryba otoczona tak kolorowymi warzywkami. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się, pyszności proponujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Great job on this challenge! Looks delicious! I'll have to try this with the cod sometime too! I bet the cherry tomatoes were delicious warm and popping open in your mouth!

    OdpowiedzUsuń
  4. This soooo makes my mouth water... Have to try this “Cooking En Papillote” technique as well :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie przepadam za rybami, ale ten przepis skusił mnie do kupienia :) napewno wyprobuje
    kuchennehobby.blogspot.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety coraz trudniej o świeżego dorsza :(

    OdpowiedzUsuń
  7. też bardzo lubię w papilotach, tu dodatkowo bardzo ładna aranżacja wyszła:)


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń