En papillote to tradycyjny francuski sposób przygotowywania potraw. Dzięki tej technice mięsa, warzywa czy owoce smakują wybornie. Jest to też bardzo dobry sposób na smaczny i szybki obiad.
Składniki na 2 osoby:
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
- dwa filety z dorsza (albo innej dowolnej ryby morskiej)
- 12 fasolek szparagowych
- 2 małe marchewki
- 6 różyczek kalafiora
- 6 różyczek brokuła
- pół czerwonej papryki
- 6 pomidorów koktajlowych
- dwa ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- chilli w proszku (opcjonalnie)
- dwa grubsze plastry cytryny
- świeża natka pietruszki
- oliwa
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopnic C.
2. Umyj i pokrój marchew w grubsze plastry.
3. Przygotuj długi kawałek pergaminu (nie może być to papier nawoskowany/z silikonem).
4.
Na środku papieru ułóż warzywa w kolejności od najtwardszych do
najszybciej się gotujących, czyli na marchwi połóż fasolkę, kalafior,
brokuły, paprykę i pomidory. Posyp warzywa odrobiną soli i chilli.
5.
Na warzywach połóż ryby, w których środek wsadź po jednym ząbku
czosnku. Polej ryby odrobiną oliwy. Przypraw je solą, chilli i pieprzem.
6. Na rybach ułóż cytrynę i świeżą natkę pietruszki.
7. Zawiń ryby i warzywa w pergamin. Musi być to szczelne opakowanie. Możecie wspomóc się sznurkiem.
8.
Piecz dorsza około 20 minut. Niestety czas może się wahać od wielkości
warzyw czy grubości fileta. Im więcej będziecie piec w ten sposób, tym
do większej dojdziecie wprawy.
9. Swój obiad podałam z czerwonymi papryczkami nadziewanymi kremem z fety i przypraw.
Moja ulubiona ryba otoczona tak kolorowymi warzywkami. Pycha :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, pyszności proponujesz :)
OdpowiedzUsuńGreat job on this challenge! Looks delicious! I'll have to try this with the cod sometime too! I bet the cherry tomatoes were delicious warm and popping open in your mouth!
OdpowiedzUsuńThis soooo makes my mouth water... Have to try this “Cooking En Papillote” technique as well :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za rybami, ale ten przepis skusił mnie do kupienia :) napewno wyprobuje
OdpowiedzUsuńkuchennehobby.blogspot.pl
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńNiestety coraz trudniej o świeżego dorsza :(
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię w papilotach, tu dodatkowo bardzo ładna aranżacja wyszła:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie