12 lipca 2012

PIECZONY PUDDING CZEKOLADOWY


To pierwszy przepis Jamiego Olivera, który wypróbowałam. W UK pogoda idealna na ciepłe desery...a i w Polsce ponoć ma być chłodniej. Wnętrze puddingów jest bardzo wilgotne (dzięki kostkom czekoladowych lodów).
Musicie ten przepis wypróbować! Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Pozdrawiam i lecę się szykować. Dzisiejszy wieczór spędzę na koncercie w filharmonii. Nie mogę się doczekać. Nie wiem czy dzisiaj też będzie dyrygował Petrenko (w duchu bardzo na to liczę).


Deser bezglutenowy.

Składniki na około 6 porcji:

  • 455 gramów dobrej jakościowo czekolady z zawartością 70% kakao, pokrojoną na kawałki
  • 50 ml gorącej espresso
  • 125 gramów masła
  • 6 jajek
  • 200 gramów cukru
  • 100 gramów mielonych migdałów
  • 100 gramów mąki ryżowej

Wykonanie:

1. 125 gramów czekolady zalej gorącą kawą. Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady.
2. Przelej czekoladę do pojemników do przygotowywania kostek lodu i wstaw do zamrażarki. Czekolada musi się zamrozić.
3. 6 małych żaroodpornych naczyń (u mnie kokilki) natłuść masłem (opcjonalnie - jeżeli będziesz podawać deser w kokilkach możesz pominąć ten etap).
4. Rozpuść pozostałą czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Zdejmij miskę z rondla i lekko ostudź czekoladę.
5. W osobnej misce ubij 6 białek z cukrem. Ubita piana musi być sztywna.
6. Do przestudzonej czekolady dodawaj po jednym żółtku i miksuj na średnich obrotach. Stopniowo dodawaj migdały i mąkę ryżową. 
7. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
8. Za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki delikatnie połącz pianę z białej z masą czekoladową.
9. Napełnij kokilki do 2/3 ich wysokości czekoladową masą.
10. Wciśnij w środek każdego deseru po 1 kostce zamrożonej czekolady.
11. Piecz około 20 minut.
12. Podawaj gorące.
13. Jamie proponuje podać deser z prażonymi orzechami laskowymi. Ja podałam ze świeżymi owocami i polewą czekoladową.



6 komentarzy: