14 maja 2012

ETLI PIDE, CZYLI TURECKA PIZZA


Etli Pide jest turecką pizzą, która wygląda, jak łódka wypełniona mięsnym farszem. Rodzaj nadzienia jest sprawą indywidualną i w zasadzie może znaleźć się w nim to, co akurat mamy w lodówce. 
Mój farsz nie jest do końca turecki, ponieważ dodałam do niego bekonu (dla walorów smakowych)...z drugiej strony znam Turków, którzy za bekonem przepadają, więc może nie do końca sprofanowałam ten turecki specjał :). 
Przeglądałam różne przepisy na Etli Pide (głównie inspirowałam się przepisem Gaitri Pagrach-Chandra) i nie pojawia się w nich sos (zastępuje go roztarty pomidor zmieszany z mięsem mielonym). W moim przepisie sos musiał być, więc jest to mały włoski akcent. Czyżbym niechcący przygotowała danie kuchni fusion? 

Jeżeli interesuje Was, jak smakuje połączenie kuchni włoskiej z turecką, koniecznie przygotujcie etli pide. Jest pyszne (piszę to z całą stanowczością).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na 2 "pizze":

  • 3/4 szklanki mąki chlebowej 
  • 1/3 szklanki semoliny (jeżeli nie masz - zamień na mąkę)
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • około 8 łyżek ciepłej wody (w zależności ile wchłonie ciasto)


Wykonanie:

1. Do miski wlej wodę, dodaj sól, cukier i drożdże. Zamieszaj. Odstaw miskę w ciepłe miejsce na około 5 minut (drożdże powinny zacząć pracować).
2. Dodaj do drożdży oliwę, mąkę i semolinę. Wyrób ciasto (musi łatwo odchodzić od ręki i być gładkie). Jeżeli  będzie taka potrzeba dodaj odrobinę więcej ciepłej wody.
3. Przełóż ciasto do posmarowanej oliwą miski, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (ciasto ma podwoić swoją objętość).
4. Przygotuj dużą blachę - natłuść ją odrobiną oliwy i posyp semoliną.
5. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na kształt okręgu.



Składniki na farsz:

  • 4 plastry wędzonego bekonu (jeżeli chcesz przygotować tradycyjne etli pide pomiń ten składnik) 
  • 250 gramów mięsa mielonego (w Turcji byłaby użyta wołowina lub jagnięcina)
  • pieprz
  • sól
  • pół dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • chilli w proszku lub płatkach
  • 3 średnie pieczarki, obrane i pokrojone w plastry
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • oliwa


Wykonanie:

Przygotuj nadzienie w czasie, kiedy ciasto wyrasta.

1. Pokrój bekon w kostkę i podsmaż razem z cebulą na rozgrzanej patelni (jeżeli nie będziesz używać bekonu dodaj do cebuli oliwy).
2. Do prawie usmażonej cebuli dodaj mięso mielone, czosnek i pieczarki. Usmaż i dopraw solą, pieprzem i chilli.


Wykończenie Etli Pide:

Składniki:
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki do dekoracji
  • pokrojony w drobną kostkę ser żółty (użyłam łagodnej goudy) - ilość zależy od Ciebie 
  • sos pomidorowy (przepis znajdziesz: TUTAJ). Ugotuj sos z garścią suszonych pomidorów (nadadzą jemu specyficznego smaku - idealnie skomponuje się z wędzonym bekonem). 
Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C

1. Posmaruj środek każdego okręgu z ciasta sosem. Wyłóż na sos mięso. 
2. Zwiń ciasto na kształt łódki (tak, jak widać na pierwszym zdjęciu). 
3. Posyp mięso serem żółtym i ozdób wierzch etli pide pomidorami. 
4. Piecz na środkowej półce w piekarniku. Spód upieczonego ciasta będzie złotawo-brązowy
5. Upieczone etli pide posyp natką pietruszki. 

Smacznego :)

 Poznaj moje inne przepisy:

Rok wcześniej na blogu: Ciepła madeira z gorącym malinowym dżemem
Dwa lata temu na blogu: Koreańskie drożdżowe placki z syropem orzechowym

15 komentarzy:

  1. Zdecydowanie się piszę na takie potrawy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jaka ona ładniutka - taka urocza łódeczka z przepysznym wypełnieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja z całą stanowczością się zgadzam! Turecka pizza jest wyśmienita. Będąc w Turcji jadłam ją tydzień bez przerwy i do znudzenia się miałam daleko :) Pyszne fotki. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. taka łódeczka ma szansę stać się ulubieńcem u mojego pizzowego smakosza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno wyśmienita, a przy tym pięknie prezentuje się na stole :) Czuję, że to może być hit letnich imprez! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie, nietypowo. Jedno jest pewne - na 100% jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widziałam zdjęcia etli pide na Twojej stronie na facebooku. Zrobiłam wczoraj i muszę powiedzieć, że niebo w gębie! Anna

    OdpowiedzUsuń
  8. Olus to wyglada przesmacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne, próbowałam kiedyś takiej w restauracji, nie wiedziałam, że to specjalny kształt:)


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń