Coraz bardziej podoba mi się pieczenie babeczek. Dzisiaj przepis marchewkowy.
Dość mocno zmodyfikowałam przepis Edda Kimbera, np. zmniejszyłam ilość cukru aż o połowę! 200 gramów w zupełności wystarczy. Do ciasta możecie dodać 75 gramów rodzynek albo orzechów.
Na krem użyłam mojego sprawdzonego przepisu.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na 12 babeczek:
- 280 gramów pszennej mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli (nie dodawałam, bo krem jest słonawy)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 200 gramów brązowego cukru (nie miałam, więc dałam normalny)
- 300 ml oleju
- 4 duże jajka
- skórka z jednej pomarańczy (kupcie pomarańczę z nienawoskowaną skórką)
- 320 gramów przetartej na tarce marchewki (około 4 marchewki)
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Przygotuj blachę do muffinek - wyłóż ją papilotkami.
3. W dużej misce wymieszaj ze sobą: mąkę, sodę, przyprawy.
4. W średniej misce zmiksuj: jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową.
5. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko razem z marchewkowymi trocinkami :).
6. Papilotki wypełnij ciastem do około 3/4 ich wysokości.
7. Piecz przez około 20 - 25 minut.
8. Upieczone babeczki przełóż na kratkę kuchenną i odstaw do ostygnięcia.
Składniki na krem:
- 120 gramów serka twarogowego (np. Philadelphia)
- 120 gramów miękkiego masła
- 280 gramów cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (dałam 2)
Wykonanie:
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
1. Wszystkie składniki przełóż do miski.
2. Połącz składniki za pomocą trzepaczki - nie mieszaj za długo!
3. Udekoruj kremem babeczki.
Przepięknie sie prezentują! Marchwekowe muffinki są ponadczasowe i pyszne na kazdą okazję;)
OdpowiedzUsuńBabeczki sa super, Edd Kimber jest super i marchewka rowniez :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i babeczki również świetnie wyglądają. Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńtez sie zabieram za marchewkowe, Twoje wygladaja tak pysznie, ze chyba sie zmobilizuje..
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają takie marchewkowe! Nie robiłam jeszcze ale planuję. Pysznie wyglądają!:)
OdpowiedzUsuńależ pysznie wyglądają.. :)
OdpowiedzUsuńUrocze maleństwa. Lubię i pieczenie babeczek, i marchewkowe ciasta, więc myślę sobie, że marchewka w muffinkach to coś idealnego. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam generalnie ciasto marchewkowe więc nie trzeba mnie długo namawiać ;)Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńWielokrotnie robiłam ciasto marchewkowe, za sprawą tego posta nadszedł czas na babeczki ;)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe uwielbiam! te babeczki tez by mi zasmakowły!:)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe jeszcze nie próbowałam :) Zapraszam do mnie na wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuń