8 maja 2012

MARCHEWKOWE BABECZKI


Coraz bardziej podoba mi się pieczenie babeczek. Dzisiaj przepis marchewkowy.
Dość mocno zmodyfikowałam przepis Edda Kimbera, np. zmniejszyłam ilość cukru aż o połowę! 200 gramów w zupełności wystarczy. Do ciasta możecie dodać 75 gramów rodzynek albo orzechów.

Na krem użyłam mojego sprawdzonego przepisu.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 





Składniki na 12 babeczek:


  • 280 gramów pszennej mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli (nie dodawałam, bo krem jest słonawy)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 200 gramów brązowego cukru (nie miałam, więc dałam normalny)
  • 300 ml oleju
  • 4 duże jajka
  • skórka z jednej pomarańczy (kupcie pomarańczę z nienawoskowaną skórką)
  • 320 gramów przetartej na tarce marchewki (około 4 marchewki)


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Przygotuj blachę do muffinek - wyłóż ją papilotkami.
3. W dużej misce wymieszaj ze sobą: mąkę, sodę, przyprawy.
4. W średniej misce zmiksuj: jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową.
5. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko razem z marchewkowymi trocinkami :).
6. Papilotki wypełnij ciastem do około 3/4 ich wysokości.
7. Piecz przez około 20 - 25 minut.
8. Upieczone babeczki przełóż na kratkę kuchenną i odstaw do ostygnięcia.


Składniki na krem:


  • 120 gramów serka twarogowego (np. Philadelphia)
  • 120 gramów miękkiego masła
  • 280 gramów cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (dałam 2)


Wykonanie:

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. 

1. Wszystkie składniki przełóż do miski.
2. Połącz składniki za pomocą trzepaczki - nie mieszaj za długo!
3. Udekoruj kremem babeczki.





11 komentarzy:

  1. Przepięknie sie prezentują! Marchwekowe muffinki są ponadczasowe i pyszne na kazdą okazję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki sa super, Edd Kimber jest super i marchewka rowniez :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis i babeczki również świetnie wyglądają. Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tez sie zabieram za marchewkowe, Twoje wygladaja tak pysznie, ze chyba sie zmobilizuje..

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podobają takie marchewkowe! Nie robiłam jeszcze ale planuję. Pysznie wyglądają!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ pysznie wyglądają.. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze maleństwa. Lubię i pieczenie babeczek, i marchewkowe ciasta, więc myślę sobie, że marchewka w muffinkach to coś idealnego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam generalnie ciasto marchewkowe więc nie trzeba mnie długo namawiać ;)Wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wielokrotnie robiłam ciasto marchewkowe, za sprawą tego posta nadszedł czas na babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto marchewkowe uwielbiam! te babeczki tez by mi zasmakowły!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marchewkowe jeszcze nie próbowałam :) Zapraszam do mnie na wyróżnienie :)

    OdpowiedzUsuń