Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Moja rodzinka. Prababcia Kasia siedzi, jako druga od prawej strony. |
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg ziemniaków
- 3 duże cebule
- margaryna (do smażenia)
- sól
- pieprz
- około 700 gramów mąki
- około szklanki wody
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
Wykonanie:
1. Kapustę wypłucz, jeśli będzie zbyt kwaśna - ma Tobie smakować :).
2. Kapustę zalej wodą i gotuj do miękkości razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
3. Ugotowaną kapustę odcedź z nadmiaru wody i dopraw pieprzem.
4. Obierz i ugotuj ziemniaki (ale bez soli).
5. Ziemniaki utłucz (rozetrzyj) na puree.
6. Przypraw ziemniaki pieprzem i solą.
7. Podsmaż na margarynie pokrojone w kostkę cebule. Tłuszczyku może być trochę więcej.
8. Do ugotowanej kapusty dodaj dwie łyżki cebuli i 4 kopiaste łyżki ugotowanych ziemniaków.
9. Do reszty ziemniaków dodaj dwie łyżki cebuli. Pozostała cebula posłuży nam do polania upieczonych kapuścianików i kartoflaników.
10. Z mąki i ciepłej wody zrób ciasto pierogowe (w mojej rodzinie nie dodaje się do ciasta jajka).
11. Rozwałkuj ciasto i w zależności od tego, jak duże chcesz mieć placki wykrawaj okrągłe kawałki. Mój dziadek kapuścianiki/kartoflaniki robił dość duże i po ugotowaniu można było je kroić, jak roladę. Moja mama robi je mniej więcej o średnicy 12 cm.
13. Na środek okręgu nałóż farsz albo ziemniaczany albo kapuściany - mniej więcej na wysokość 2 cm. Farszu ma być dużo.
14. Brzegi ciasta złóż do środka. Pamiętaj o pozostawieniu otworu na środku placków (popatrz na zdjęcia).
15. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 230 stopni C.
16. Upieczone placki będą rumiane.
17. Podawaj na ciepło z usmażoną cebulką.
Rodzinne przepisy są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńMiło, że dzielisz się z nami rodzinnymi przepisami. Najchętniej to porwałabym obie wersje :D
OdpowiedzUsuńU mnie w domu babcia też przygotowywała nam takie kapuścianiki, a też pochodzi z Bieszczadów!
OdpowiedzUsuńisn't this the best idea ever? I made it a while back and I just couldn't stop eating
OdpowiedzUsuńrodzinne, kuchenne wspomnienia :)
OdpowiedzUsuń