26 kwietnia 2012

GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY


Kolejna świąteczna propozycja (i nie tylko). Danie dość pracochłonne, ale jeśli zrobicie więcej gołąbków, można je zamrozić lub zawekować.

Przypominam o trwającym konkursie :) Do wygrania dwie świetne książki. Szczegóły tutaj: KONKURS

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

PODSUMOWANIE AKCJI "CIASTA ŚWIATA"



Jakiś czas temu zakończyła się moja akcja " Ciasta Świata". Serdecznie dziękuję wszystkim autorom blogów, którzy wzięli w niej udział. Razem zebraliśmy pokaźną ilość przepisów z różnych stron globu.

Akcja "Ciasta Świata" była przeprowadzana równocześnie na dwóch stronach internetowych: Zmiksowani.pl i Durszlak.pl.

Poniższe podsumowanie zawiera przepisy na wypieki z obu stron.

Zapraszam do odwiedzenia blogów biorących udział w akcji :) 


21 kwietnia 2012

UWAGA! UWAGA! KONKURS!



Obiecany konkurs z okazji 500 facebookowych fanów "Przepisów Aleksandry" :)

Nagrodzone zostaną dwie osoby: 

Miejsce pierwsze: książka Nigelli Lawson "Jak być domową boginią"

Miejsce drugie: książka Ewy Oranowskiej-Lasockiej "Przez żołądek do serca mężczyzny. Przepisy kuchni domowej"

Co trzeba zrobić, aby wygrać nagrody:

1. Polubić fanpage mojego bloga na facebooku (https://www.facebook.com/Przepisy.Aleksandry)

2. Udostępnić zdjęcie na swojej ścianie.

3. W komentarzach do wpisu na temat konkursu odpowiedzieć na pytania:

Jakiego Twojego ulubionego przepisu na ciasto brakuje na moim blogu (http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/)? Dlaczego to ciasto jest takie wyjątkowe? Zachęcam do zostawiania przepisów :) 

Osoby, które nie spełnią 3 wyżej wymienionych warunków będą pominięte w konkursie.

Jury składające się z 3 osób (mnie, mojej Mamy i mojego Brata) wybierze najlepsze dwie odpowiedzi :).

Ten konkurs jest w całości sponsorowany przeze mnie, więc nie jest to akcja promocyjna jakiejkolwiek firmy. Nagrody mogą być wysłane tylko na terytorium Polski!

Konkurs potrwa do 29 kwietnia do godziny 21:00. Ze zwycięzcami skontaktuję się poprzez wiadomości na facebooku.

Zapraszam do zabawy :)

20 kwietnia 2012

ŁOSOŚ W CHRZANOWYM SOSIE


Nadrabiam wielkanocne zaległości. Przepis Adama Chrząstowskiego (nic nie zmieniałam, więc cytuję za autorem). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

18 kwietnia 2012

TORT CZESKI Z WIŚNIAMI


Przepis na to ciasto znalazłam w tajemnym zeszycie mojej mamy. Ponoć jako małe dziecko uwielbiałam tort czeski i w tej kwestii nic się nie zmieniło (chociaż na pewną "małą" nazwać mnie nie można :D). Przepadam za wszystkimi ciastami miodowymi, choć świeżego miodu nie tknę za żadne skarby. 
Tort czeski jest ciastem pracochłonnym i zabierze kilka godzin na jego przygotowanie. 
Przede wszystkim musicie nastawić się na to, że ciasto musi jeden dzień poczekać przed skonsumowaniem. Właściwie masa zmiękczy tort już po około 12 godzinach, ale lepiej poćwiczyć cierpliwość i poczekać kolejne 12 :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

15 kwietnia 2012

HERMAN


10 dni temu dostałam od koleżanki, Sandy, słodki zakwas na  ciasto Herman. Jest to niemieckie ciasto przyjaźni.
Po 10 dniach zabawy z zakwasem upiekłam ciasto. To jeden z pierwszych wypieków, który nie wiem czy mi smakuje. Niby podobny w smaku do drożdżowego, a jednak trochę inne. Koleżanki w pracy za nim szaleją. Mają po kilka zakwasów w domu i pieką Hermana nałogowo.
Najlepiej abyście sami upiekli  Hermusiai zdecydowali czy takie ciasto Wam odpowiada.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

14 kwietnia 2012

PUSZYSTE AMERYKAŃSKIE PANCAKES NA MAŚLANCE



A może naleśniczka na śniadanie? Pancakes na maślance są dużo bardziej puszyste i delikatne. Idealne na leniwe weekendowe śniadanie :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

11 kwietnia 2012

NIGELLA LAWSON: TARTA BAKEWELL Z MALINAMI


Kolejny przepis z książki Nigelli Lawson " Kitchen: Recipes from the Heart of the Home". Bardzo lubię przeglądać tę "cegiełkę" w poszukiwaniu inspiracji. 
Książkę dostałam od przyjaciółki, Angeliny, na moje zeszłoroczne urodziny :). Była to prawdziwa niespodzianka! Nie dość, że nie spodziewałam się żadnego prezentu, to jeszcze przez długi czas nie wiedziałam od kogo on jest! Dość podły był to okres mojego życia i moja przyjaciółka świetnie wyczuła, że potrzebny jest mi jakiś promyk szczęścia. Była daleko (mieszka w Polsce), ale swoimi mailami potrafiła mnie pocieszyć :). Za co Jej bardzo dziękuję :)

Zdjęcia mojej Anielicy: Angelina. Piękna, mądra i dobra (wiadomość dla mężczyzn czytających bloga - niestety już zajęta :))).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

10 kwietnia 2012

ROLADKI Z SZYNKI NADZIEWANE SERKIEM CHRZANOWYM


Takie szynkowe roladki idealnie sprawdzą się na przyjęciach. Goście mogą zjadać je bez użycia sztućców, jedynie chwytając za wykałaczkę.
Smak ostrego chrzanu łagodzi ser twarogowy, a chilli dodaje odrobiny pikantności.
Myślę, że z powodzeniem można zaserwować to danie podczas Wielkanocy, ale także, np. z okazji komunii, ślubu, itp. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

9 kwietnia 2012

SERNIK NIGELLI: Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ


Przedstawiam pierwszy sernik mojego brata :) (wykonany od A do Z tylko przez Niego). W smaku dzieło wyborne (zasługa doskonałego przepisu Nigelli Lawson). Sernik jest z tych mazistych, ciężkich i wilgotnych.
Zdał egzamin na świątecznym stole.

Jak Wam minęły święta? W Liverpoolu lany poniedziałek urządza sobie pogoda. Pada od samego rana. Ponoć od jutra ma być coraz bardziej słonecznie. Trzymajcie kciuki za wiosnę :)

Przepisy na serniki z mojego bloga znajdziecie: Tutaj

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

5 kwietnia 2012

BUŁKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SŁONECZNIKIEM


Na wielkanocne śniadanie - świeże bułeczki. Wyszły chrupiące i ładnie wyrosły. Przygotowanie bułek zajęło mi nieco ponad 2 godziny (włącznie z wyrastaniem ciasta). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

1 kwietnia 2012

Kucharz królów - Marie-Antoine Carême

Projekty tortów (http://andreapenrose.com)

Król kucharzy i kucharz królów...

Marie-Antoine Carême (http://www.planet-wissen.de

Na długo przed Nigellą Lawson, Julią Child czy nawet Escoffierem żył Antonin Carême (podczas chrztu nadano mu imiona Marie-Antoine).


Antoine był pierwszym wielkim kucharzem Europy. Śmiało można powiedzieć, iż jest ojcem haute cuisine.
Gotował dla największych i najbogatszych ludzi swojej epoki, między innymi dla cara Aleksandra I i Księcia Regenta Wielkiej Brytanii (późniejszego Jerzego IV Hanowerskiego).