22 grudnia 2014

PIERNIK STAROPOLSKI, dojrzewający (ETAP 2)

Piernik staropolski etap 1 (przepis-klik!)


W tym poście przedstawiam etap końcowy wykonania piernika staropolskiego (dojrzewającego). Wypiek należy upiec na 5-6 dni przed Wigilią. 
Do dekoracji użyłam ciemnej czekolady z odrobiną miodu.

Przepis na to ciasto znajduje się w pierwszym poście (przepis).

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


3 grudnia 2014

ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM


Delikatna zupa koperkowa często jest moim wybawieniem w czasie choroby. Jest delikatna i przyjemnie otula żołądek. 
Nie podałam ilości bulionu, bo to od Was zależy czy wolicie zupę rzadszą czy gęściejszą (ja gotuję ją na około 2,5 litrach bulionu).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

2 grudnia 2014

MISHMISHYA - cukierki morelowe na Chanukę


Chanuka to święto żydowskie, które trwa 8 dni (w tym roku od 16 do 24 grudnia). 
Tradycyjnie w te dni spożywa się dość tłuste potrawy (typu pączki z marmoladą czy latkes-placki ziemniaczane), ale spotkałam się tez z lżejszymi morelowymi cukierkami (mishmishya). 
Chanuka zwana jest inaczej świętem świateł. 

Wydaje mi się, że cukier w przepisie będzie można zamienić na ksylitol. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

1 grudnia 2014

GRZANIEC Z CYDRU


Zima kojarzy mi się z grzańcami, którymi raczyłam się ze znajomymi w przytulnych knajpkach. Zawsze piłam grzańce z winem, ale mieszkając w Wielkiej Brytanii dowiedziałam się o grzańcach na cydrze. Mam nadzieję, że spróbujecie i będzie Wam smakować :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).