Dokładny przepis znajduję się: TUTAJ
31 grudnia 2011
30 grudnia 2011
ROLADA EARL-GREY + film
Im więcej piekę, tym coraz rzadziej zdarza mi się być zachwyconą ze smaku ciasta. Nie mówię, że ciasta mi nie smakują, ale czegoś im brak. A dzisiaj: olśnienie :)
Ciasto będzie smakowało osobom, które przepadają za smakiem bergamotki (na przykład ja :)).
Bitą śmietanę będę robić już tylko z mlekiem skondensowanym . Pycha!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
28 grudnia 2011
POZNAŃSKI GZIK
Kolejny smak dzieciństwa.
Bliskość Poznania spowodowała, że tradycje kulinarne przeniknęły do kuchni Gorzowian. Moja mama robiła gzika dość często. Tanie, szybkie i syte jedzenie. Bezmięsne, więc w sam raz dla dzieci, które wybrzydzają nad każdym kawałkiem mięsa (ja i mój brat).
Smak gzika nie powali wysublimowanych smakoszy. Prawdopodobnie nikt nie krzyknie "Wow!", ale dla mnie gzik ma w sobie urok. Urok mojego domu.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
27 grudnia 2011
KUTIA
Pochodzę z Gorzowa Wielkopolskiego, który przed II wojną światową był miastem niemieckim (Landsberg an der Warthe). Większość Polaków, która zamieszkuje moje miasto i okolice, to Kresowianie i ich potomkowie.
Nie dziwi mnie więc, że nasze tradycyjne potrawy mają wiele wspólnego z Ukrainą czy Białorusią. Przykładem jest tu Kutia.
Nazwa "Kutia" pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos, czyli ziarno, pestka.
W moich stronach rozpowszechniona jest słodka wersja tej potrawy, ale bywa, że jadana jest na słono, tzn. bez dodatku bakalii i miodu.
Na Białorusi uważano, że kutia jest ulubioną potrawą bóstwa zimy - Ziuzi (odpowiednik rosyjskiego Dziadka Mroza).
WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI
Do niedawna myślałam, że w każdym polskim domu na wigilijnym stole musi pojawić się barszcz z uszkami.
Na studiach i w Wielkiej Brytanii poznałam osoby z różnych regionów Polski i niektóre z nich celebrują wigilię zupełnie inaczej od mojej rodziny.
Przepis na prosty, postny barszcz z uszkami jest w mojej rodzinie od pokoleń. Przywieziony został z okolic Rzeszowa (tam urodziła się moja babcia :)) lub Ropienki (rodzinne miasteczko mojego dziadka). Stawiam na Ropienkę - bliskość Ukrainy.
W moim domu barszcz się zabiela mąką i śmietaną.
26 grudnia 2011
MAKOWIEC
Nie przepadam za makowcami, ale moja rodzina i większość przyjaciół je uwielbia! Od kilkudziesięciu lat moja mama piekła makowiec wzorując się na sprawdzonym przepisie, niestety ten gdzieś nam zaginął. Mniej więcej pamiętałyśmy składniki, więc rozpoczęliśmy poszukiwania podobnej receptury. Znalazłyśmy ją na blogu "Kulinarne szaleństwa Margarytki".
Przepis i wykonanie cytuję za autorką, ponieważ zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem :) (a to zdarza się rzadko).
KARP ŚWIĄTECZNY
W mojej rodzinie karp na stole wigilijnym to podstawowe danie.
Zapiekana ryba z cebulą smakuje wybornie i mniej "mulisto" ;).
Przepis mojego dziadka - Romusia :)
25 grudnia 2011
NADZIEWANE GRUSZKI W CIEŚCIE CZEKOLADOWO-KAWOWYM
Dziękuję moim znajomym za trud, jaki włożyli, żeby kolacja się udała :)
Przepis na ciasto czekoladowo-kawowe pochodzi z malutkiej książeczki: "GoodFood 101Cakes & bakes". Taki sposób pieczenia gruszek kiedyś dojrzałam na jakimś blogu, a może w programie kulinarnym. Nie mogę sobie przypomnieć kiedy i gdzie to było. Zapamiętałam mniej więcej efekt i wczoraj eksperymentowałam :).
24 grudnia 2011
SERNIK ŚWIĄTECZNY (ORZECHOWO-CYNAMONOWY)
Moje święta w tym roku będą kolejnymi z daleka od rodziny. To już piąty rok bez Nich. Co roku planuję, że w końcu się uda...ale no cóż...praca.
Rodzinę zastępują mi przyjaciele i to dla nich upiekłam dzisiejszy serniczek.
Do upieczenia sernika zainspirowały mnie przepisy z blogów "Bake or Break" i "White Plate". Połączyłam je i wyszło pyszne świąteczne ciasto :).
Składniki na 23 cm tortownicę :)
23 grudnia 2011
20 grudnia 2011
BABKA ZEBRA (tradycyjna)
Wczoraj obiecałam dodać post na tradycyjną zebrę. Babka została upieczona przez moją mamę według przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, jest wilgotne i bardzo smaczne.
Moja mama poleca :)
Przepis na zebrę pomarańczowo-kakaową znajdziecie TUTAJ
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
MINI FRANCUSKIE TOSTY, czyli
mój sposób na zimne poranki i czerstwe pieczywo :).
Wtorki mam zawsze wolne. We wtorki lubię wstać trochę później i zrobić sobie królewskie śniadanie.
Za oknami szaro i deszczowo. Siedzę pod kocem przy oknie, piję ciepłą kawę zbożową i zajadam się grzaneczkami. Oglądam spieszących się ludzi, którzy kryją się pod wielkimi parasolami.
19 grudnia 2011
BABKA ZEBRA (POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA)
A jednak telepatia istnieje. Opowiem od początku :)
Zaprosiłam na wieczorne winko trzy moje bardzo dobre znajome. Babski wieczór bez ciasta jest w moim domu "grzechem", więc postanowiłam upiec zebrę. Bo szybko i smaczne.
W międzyczasie zaczęłam rozmawiać z moją mamą na skype. Ku mojemu zdziwieniu mama radosnym głosem oznajmiła, że właśnie skończyła piec...zebrę :D.
Także specjalnie dla Was mam dwa ciut różne przepisy na zebrę. Mój przedstawię w tym poście, a mojej mamy w następnym :).
Zapraszam :)
Przepis na tradycyjną babkę zebrę znajdziecie TUTAJ
17 grudnia 2011
NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU
Wykonanie: Ewa Rybińska, Zdjęcie: Aleksandra Rybińska |
To ostatnimi czasy mój ulubiony obiad :) Polecam na zimowe wieczory. Rozgrzeje i nasyci :).
ROZDAJĘ KALENDARZE :)
Przygotowałam dla Was słodki kalendarz na 2012 rok :) Dostępne są wersje do druku i na pulpit.
Jeżeli chcielibyście taki kalendarz dostać wystarczy wybrać jedną z 3 opcji:
- w komentarzu podać adres swojego maila
- napisać bezpośrednio do mnie na adres: a.rybinska@gmail.com
- ściągnąć kalendarz samemu - linki znajdują się w zakładce "Download"
Mam nadzieję, że kalendarz Wam się spodoba :)
16 grudnia 2011
ŚNIEŻNY POST BEZ PRZEPISU
11 grudnia 2011
RUGELACH, CZYLI TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTELLĄ
W piątek na blogu Przy kuchennym stole ukazał się przepis na twarogowe rogaliki. Zauroczyłam się nimi!
Zaraz po zobaczeniu wpisu biegłam do sklepu po twaróg i nutellę. Składniki wskazywały, że będę piec tradycyjne żydowskie rogaliki, czyli rugelach.
Muszę przyznać, że rogaliki zrobiłam bardzo szybko i obyło się bez większych stresów :). Polecam je osobom, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem.
Domownikom rugelach tak smakuje, że musiałam kilka rogali schować, aby mieć jak zrobić zdjęcia ;).
Dodam, że w oryginalnym przepisie nie ma wzmianki o skórce pomarańczowej, więc jeśli ktoś nie lubi cytrusów nie musi jej dodawać.
9 grudnia 2011
ZAPIEKANY KALAFIOR Z SZYNKĄ I SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI
Zapiekankowych szaleństw ciąg dalszy.
Kupiłam dorodnego kalafiora i aż mnie korciło, żeby go zapiec. Pozostawał wybór składników towarzyszących i do dzieła :).
Na zdjęciach widać naczynie, w którym mieści się jedna porcja zapiekanki. Do mojego piekarnika mieszczą się 4 takie miski.
TORCIKI TRUFLOWE - WERSJA DLA LENIUSZKÓW
Bardzo rzadko korzystam z gotowych produktów, ale ostatnio byłam z mamą w jednym z hipermarketów i skusiłyśmy się na kupną masę truflową - krówkową.
Wróciłyśmy do domu i zastanowiłyśmy się co z tym fantem teraz robić. Masa jest smaczna, mocno alkoholowa.
Stanęło na zrobieniu wafelków. W parę chwil powstał smaczny deser. Dla osób sporo pracujących lub odczuwających niechęć do skomplikowanych dań, takie ciacho będzie idealne.
7 grudnia 2011
PIECZONY INDYK I SAŁATKA Z GRILLOWANYM HALLOUMI
"- Co tygryski lubią najbardziej?
- Indyczka :)"
Kończy mi się urlop i wciąż mam nadzieję, że spadnie śnieg przed moim wyjazdem. Ponoć dzisiaj padało w Kutnie (pozdrawiam Kubusia K. :), który dzisiaj o tym mi doniósł. W Gdańsku miało padać wczoraj, dzisiaj i nic...
A jak już tak pozdrawiam to: Annie H. przesyłam buziaki :), Olę K. ściskam gorąco :D.
Robicie już listę potraw na święta? Moja codziennie się rozrasta i zmienia. Za dużo pokus :). Stawiać na sprawdzone przepisy czy poeksperymentować?
Dzisiaj na obiad mieliśmy indyka, który najczęściej króluje na naszym stole. Smaczne i zdrowe mięso.
Zapraszam :)
5 grudnia 2011
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z FETĄ, KURCZAKIEM I SOSEM SZPINAKOWYM
Dalej jestem u mamy :) Bardzo mi tu dobrze i robi mi się przykro na myśl o powrocie do pustego domu oddalonego o 2000 km.
Mam szczęście, że moja mama i brat uwielbiają gotować. Brat jest jedyną osobą, z którą lubię dzielić obowiązki w kuchni. Nie stresujemy się nawzajem :D. Mama woli być w kuchni sama.
Naleśniki, które dziś prezentuję są dziełem mojej mamy. Raczyliśmy się nimi podczas niedzielnego obiadu.
Ten sam przepis mama dodała na stronę Polska Gotuje. Piszę o tym, żeby nie było niedomówień :).
Dostałam zgodę na publikację przepisu na blogu ;).
Zdjęcia są autorstwa mojego i brata.
4 grudnia 2011
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z NUTELLĄ I BAILEYS
Jakiś czas temu znalazłam podobny przepis w jednej z książek Nigelli Lawson. Pozmieniałam niektóre składniki i powstał bardzo dobry, ciepły deser.
Moja mama wprost za nim szaleje! Robiąc ten deser nie spędzicie godzin w kuchni, a efekt jest piorunujący.
3 grudnia 2011
KAWA LATTE MACCHIATO
Brat nauczył mnie robienia łatwej kawy latte. Domowym sposobem w parę minut można wyczarować naprawdę pyszną kawę :). Moja ulubiona jest z cynamonem :).
Kawę parzyliśmy w kawiarce.
2 grudnia 2011
TARTA Z PANNA COTTĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I GALARETKA Z MARAKUI
Pozdrowienia z Gdańska :). Spędzam grudniowy urlop u mamy :).
Dzisiejsza propozycja to tropikalna i lekka tarta. Wprost idealna na lato...ale na zimę z gorącą kawą też może być :).
Jeżeli nie macie dostępu do marakui możecie użyć każdego innego soczystego owocu - miąższu z sokiem powinno być około szklanki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)