23 lipca 2011

FLACZKI JARSKIE Z PIETRUSZKOWYMI NALEŚNIKAMI


Może z 10 lat temu moja mama znalazła przepis na "Flaczki jarskie" w jakiejś książce kucharskiej. Było to tak dawno temu, że zapomniałam jakie były konkretne składniki. Poeksperymentowałam i stworzyłam swoją własną, piekielnie ostrą zupkę. Starajcie się zrobić, jak najcieńsze naleśniki, ponieważ pod wpływem zupy napęcznieją (co widać na załączonym zdjęciu). 
Jeśli nie macie wywaru warzywnego można użyć warzywnej kostki bulionowej.
Powiedziałabym,  że przepis pochodzi z kuchni polskiej :). 

VICTORIA SPONGE (BISZKOPT KRÓLOWEJ WIKTORII)


Victoria sponge to kolejne ciasto, które zostało nazwane na cześć sławnej postaci historycznej - królowej Wiktorii. Biszkopt był ulubionym dodatkiem do popołudniowej herbatki. Królowa lubiła go z dżemem malinowym i bitą śmietaną.
Przepis na Victorię zaczerpnęłam z książki "How to be a domestic goddess" Nigelli Lawson. Ciasto jest bardzo łatwe i jestem w lekkim szoku,  że mi ładnie wyrosło. Miałam za dużą tortownicę i ciasto mi się lekko zważyło. Przeżyłam chwile stresu :D, ale na szczęście ciasto wyszło pyszne.

16 lipca 2011

GÂTEAU ALEXANDRA - KRÓLOWA ALEXANDRA



Dzisiejsza moja propozycja to ciasto Alexandra (ze względu na nazwę musiałam je zrobić :)), które zostało stworzone na cześć brytyjskiej królowej Alexandry, żony Edwarda VII (syna królowej Wiktorii). W internecie można znaleźć w zasadzie jeden przepis na Alexandrę. Nie przekonał mnie jeden ze składników - mąka ziemniaczana. Czytając na temat Alexandry można znaleźć wzmianki, iż oryginalne ciasto pieczone było na bazie mąki migdałowej i kukurydzianej.   
Troszkę zdezorientowana sięgnęłam po moją "biblię" - Larousse Gastronomique. Na tej książce w wielu przypadkach można polegać. Ciasto przygotowałam według przepisu Larousse. 

BRZOSKWINIOWA MELBA (+lody waniliowe) - NELLIE MELBA



Od jutra rusza mój miks "Historia na talerzu". Ostatnie parę dni spędziłam na pilnych poszukiwaniach i stworzyłam już wstępne menu. Jako osoba, która zdecydowania przedkłada pieczenie nad gotowanie, przygotowałam same desery i ciasta. Nie każdy z przepisów jest łatwo dostępny. Kilku nie ma wcale (przeszukałam polski, angielski, francuski, niemiecki i rosyjski internet). Nie będę się poddawać i zrobię sobie wycieczkę do miejskiej biblioteki. Na moje szczęście w Liverpoolu jest ogromny księgozbiór.  

Poszukując przepisu, który miałby ciekawą historię powstania natknęłam się na dobrze mi znaną melbę. Nie spodziewałam się, że deser ten został stworzony na cześć wielkiej divy przełomu XIX i XX wieku - Nellie Melby.

15 lipca 2011

HISTORIA NA TALERZU - MIKS KULINARNY DLA BLOGOWICZÓW!



Już w tę niedzielę (17 lipca 2011) rusza mój miks kulinarny!

ALEKSANDRA ZAPRASZA NA FACEBOOKA!


Od jakiegoś czasu "Przepisy Aleksandry" mają swój profil na facebooku. Klikając sławne "Lubię to" będziecie na bieżąco z nowymi postami. Można też dyskutować na tematy kulinarne. Facebook jest też dobrym miejscem do skontaktowania się ze  mną.

Zapraszam wszystkich serdecznie :)
Wystarczy nacisnąć na poniższy "klik" 

13 lipca 2011

NAAN - CHLEB INDYJSKI


Lubię świeży naan. Jest chrupiący i aromatyczny. Idealny nie tylko do indyjskiego jedzenia. Przepis jest bardzo prosty i chleb wychodzi przepyszny. Musiałam dosypywać mąki, ponieważ ciasto wyszło dość rzadkie.

12 lipca 2011

CIASTO "CHAMEI" Z ZIELONĄ HERBATĄ I MUSEM Z MARAKUI


Dość długo zabierałam się do tego ciasta. W zeszłym tygodniu przyjechali do mnie w odwiedziny przyjaciele, więc miałam w końcu okazję, żeby poszaleć w kuchni. Połączenie zielonej herbaty z owocami jest bardzo popularne w Japonii i innych azjatyckich krajach. 
Ciasto jest delikatne, bardzo puszyste i naprawdę smaczne. Co ważne w cieście jest bardzo mało mąki; zaledwie 1/4 szklanki. 
Do zdjęć pozuje moja przyjaciółka, Angelina

SAKIEWKI Z INDYKIEM I WARZYWAMI


Takie sakiewki są idealne na letni lekki obiad. Filo jest chrupiące, farsz pełen smaków i wilgotny.
Moim przyjaciołom smakowało bardzo, z czego się niezmiernie cieszę.

11 lipca 2011

MOJA HAVINKA



W sobotę spędziłam dzień z przyjaciółmi i małą Havin. O to relacja z naszej mini sesji :)

LYME HALL - FOTORELACJA, CZYLI CO ZWIEDZIĆ W WIELKIEJ BRYTANII

Widok na pałac od strony ogrodu.

Każdemu fanowi mini serialu "Duma i uprzedzenie" ten pałac wyda się dziwnie znajomy. Właśnie to jest sławne książkowe Pemberley. To tu Darcy wyłaniał się w mokrej koszulce zza drzew. Mieszkam od Lyme Hall naprawdę niedaleko i dopiero wczoraj miałam okazję je odwiedzić. Jestem zakochana w tym miejscu!
Pałac zamieszkiwały pokolenia jednej rodziny przez ponad 600 lat. Zamieszkiwały go osoby niezwykłe i naprawdę cudownie było się o nich dowiedzieć.

Lyme Hall znajduje się koło miejscowości Disley (niedaleko Stockport w hrabstwie Cheshire).

ROLADKI Z KURCZAKA Z PANCETTĄ I PIECZARKAMI

Zdjęcia prezentowane na tym blogu są własnością autora. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).


Od bardzo bardzo dawna nie smakował mi tak żaden obiad. Jestem zachwycona tymi roladkami. Podpatrzyłam taki sposób podawania kurczaka w programie "Come dine with me".
Nadzienie wymyśliłam sama. Przygotowałam je z pieczarkami, mozzarellą i dużą garścią ziół. Mniam!
Roladki podałam z ryżem, który zmieszałam z groszkiem, kukurydzą i czerwoną papryką.

3 lipca 2011

KIMBAP 김밥 (WERSJA WEGETARIAŃSKA)


Kontynuuję podróż po Korei :). Odważyłam się dzisiaj zrobić Kimbap (Gimbap lub 김밥), czyli koreańskie sushi. Aby znaleźć na niego idealny przepis przeglądałam dziesiątki azjatyckich blogów. Wynik moich poszukiwań jest następujący - każdy daje do kimbap'u to co ma w domu. Jedyne stałe punkty to ryż i algi.
Można zrobić roladki z pieczonym mięsem, z omletem, z grzybami, tuńczykiem z puszki.
Ja proponuję wersję wegetariańską.

"Bap" po koreańsku znaczy gotowany ryż, a "Gim" to sprasowane algi. Kimbap podajemy z kimchi, sosem sojowym i danmuji (piklowanymi rzodkiewkami).