28 września 2014

BARSZCZ PITNY Z KISZONYCH BURAKÓW


Parę dni temu pokazałam na blogu przepis na kiszone buraki, a dzisiaj prezentuję co można z nich przyrządzić. Barszcz pitny nada się jako dodatek do tradycyjnych krokietów czy uszek. Ma wyraźny buraczany smak i jest naprawdę prosty w wykonaniu. Do swojej zupy dodałam sporo pieprzu, bo lubię barszcz pikantny. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

19 września 2014

JAK PRZYGOTOWAĆ KISZONE BURAKI (przepis krok po kroku)


W moim domu nie kisiło się buraków i dopiero przy wertowaniu stronic polskiej książki kucharskiej z 1913 r. natknęłam się na kwas buraczany. Kocham buraki, więc postanowiłam wypróbować recepturę. Zdziwił mnie fakt, iż autorka (Maria Ochorowicz-Monatowa) uważa pleśń na wierzchu kwasu za coś normalnego (radzi ją zebrać, a chleb wyrzucić). Nie wiem ile w 1913 r. wiedziano o pleśni, więc jeśli utworzy się nieszczęsny kożuszek (oby nie!) to lepiej nastawić świeży kwas.

Nawet nie wiecie ile nabiegałam się za żytnim chlebem...w końcu kupiłam coś chlebo-podobnego i modlę się, żeby buraczki się udały. Zresztą kupienie surowych buraków w Wielkiej Brytanii również bywa wyzwaniem ;).


Czy ktoś posiada "Uniwersalną książkę kucharską" Marii Ochorowicz-Monatowej? Chętnie odkupię :).

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

13 września 2014

MAKARON Z SOSEM PIECZARKOWYM I GRZANKAMI


Jakiś czas temu oglądałam program Gordona Ramsaya, w którym pokazywał jak przygotować właśnie danie, które prezentuję dla Was dzisiaj. Wydało mi się tak apetyczne i proste, że postanowiłam je wypróbować. Nie wszystkie proporcje były podane w programie, więc musiałam sama kombinować. Efekt wyszedł bardzo zadowalający.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

12 września 2014

RACUSZKI DROŻDŻOWE Z OWOCAMI


Moja Mama Felicja nauczyła mnie jak robić racuchy doskonałe i do tej pory je dla nas robi. Razem z maminymi pączkami to jedne z moich ukochanych deserów.


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

5 września 2014

ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI


Rolada biszkoptowa kojarzy mi się z wczesną jesienią i bardzo do tej pory roku pasuje: jest wilgotna, delikatna i lekka. Jest to ciasto z serii bardzo szybkich, prostych i na pewno nie nadszarpnie domowego budżetu. Jeżeli nie masz ochoty robić polewy można kupić w sklepie gotową polewę cytrynową. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).