26 września 2012

SERNIK KREMLIŃSKI


Przepis powstał na kanwie wielu innych serników, które piekłam wcześniej. Spód z batonikami twix podpatrzyłam na blogu "Kwestia Smaku".

Już kilka razy na moim blogu pisałam, że nie mieszkam w Polsce. Denerwuje mnie brak dobrego twarogu w polskich sklepach. Owszem można zakupić twaróg i go mielić (nie mam jak), można też kupić ser w wiaderku ... ale uwierzcie, że sernik na nim nie jest dobry...jak można nazywać 2 % ser, smakujący jak jogurt, twarogiem? Serniki robię więc tylko wtedy, kiedy jakaś dobra dusza przywiezie mi dobry serek :). Stało się tak i teraz. Tęskniłam za tym smakiem :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

24 września 2012

PISTACJOWA PAVLOVA


Żegnałam wczoraj lato z przyjaciółmi. Ostatnie truskawki i jagody, smak pistacji... Jeszcze wczoraj mieliśmy trochę słońca, dzisiaj już pada i jest bardzo bardzo jesiennie.

Jeżeli nie masz dostępu do esencji pistacjowej (swoją kupiłam na ebayu) użyj zwykłej waniliowej.

Jak zapewne wiecie uwielbiam historię kulinarną. Pavlova to deser, który powstał na cześć Anny Pavlovej - rosyjskiej primabaleriny. W latach 20 ubiegłego wieku Pavlova tańczyła w Nowej Zelandii i Australii (oba kraje uzurpują sobie prawo do wymyślenia deseru. Historycy wskazują na rację Nowej Zelandii).
Deser miał przypominać kostium baletowy - delikatny, obszerny i biały. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

21 września 2012

ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM


Zupa pieczarkowa to bezapelacyjnie smak mojego dzieciństwa. Bardzo rzadko przygotowywana w moim domu (młodszy brat nie lubi grzybów) była zupą niemal odświętną.
Przepis podpatrzyłam u Mamy :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

20 września 2012

ZUPA POMIDOROWA Z PIETRUSZKOWYMI KULKAMI Z MACY


Pyszna zupa z kulkami z macy.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

7 września 2012

CIASTO DROŻDŻOWE SIOSTRY LEONILLI


Nie bardzo wiem kim jest siostra Leonilla (urocze imię :)), ale muszę przyznać, że drożdżowe z Jej przepisu jest smaczne. W przepisie zwiększyłam ilość cukru - moje truskawki były dość kwaśne i nie dawałam kruszonki. Ciasto jest proste, dość tanie i wychodzi go dużo.
Mały minus - sporo truskawek osadziło się na spodzie ciasta. Musiały być za ciężkie. Te które były małe są dalej na wierzchu. Następnym razem będę kroić owoce na małe kawałki. 

Przepis nadesłała Pani Kasia z Rzeszowa. Dziękuję serdecznie za ciepłego maila :). Obie z Panią Kasią uwielbiamy zapach drożdżowca.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

2 września 2012

DOMOWY SER PODPUSZCZKOWY


Naszym kolejnym kilkudniowym projektem kulinarnym był ser podpuszczkowy, który śmiało można nazwać a'la korycińskim.
Podpuszczkę kupiliśmy na allegro (kupiliśmy 17 gramów i zapłaciliśmy około 19 zł).
Serek smakuje wyśmienicie - szczególnie smakuje nam w wersji grillowanej. Polecamy!
Przy okazji zapraszam do oglądnięcia fotorelacji z ostatniego festiwalu jedzenia, na którym byłam wczoraj. Zdjęcia znajdują się tutaj: Liverpool Food Festival

26/02/2013: zdjęcia "krok po kroku", jak zrobić ser podpuszczkowy: KLIK!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).