26 sierpnia 2014

ZUPA KREM Z SEREM TOPIONYM I GRZANKAMI


Chciałabym Was dzisiaj zachęcić do wypróbowania delikatnie serowej zupy, która cudownie rozgrzewa i syci. Zwracam Waszą uwagę na fakt, że ser topiony jest dość słony, więc bulion musi być ugotowany z mniejszą ilością soli lub do zupy dodajcie mniej kostek rosołowych.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

15 sierpnia 2014

SHEPHERD'S PIE, CZYLI ANGIELSKA ZAPIEKANKA


Przepisy na angielską zapiekankę Shepherd's Pie dostałam od koleżanek z pracy, sporo się od siebie różniły (bo z tą zapiekanką jest jak z naszym bigosem: każda rodzina ma swoją recepturę), więc musiałam je połączyć w jeden...doskonały :).
Zapiekankę można mrozić.

Według Wikipedii Shepherd's Pie (lub inaczej Cottage Pie) jest daniem wymyślonym w XVIII w., kiedy to zaczęto jeść dużo ziemniaków. Zapiekanka była daniem angielskich biedaków, ponieważ ziemniaki były bardzo tanie, a część mięsną tworzyły resztki pieczonych mięsiw.
Początkowo terminów Shepherd's Pie (zapiekanka pasterska) i Cottage Pie (zapiekanka wiejska) używało się zamiennie, a obecnie coraz częściej różnią się one rodzajem użytego mięsa: pierwsze danie jest z jagnięciną, a drugie z wołowiną.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).