Lekkie i proste ciasto. Wymarzone na wiosnę. Zrobiłam je z brzoskwinkami z puszki, ale wprost nie mogę się doczekać czerwca, aby je przyrządzić z truskawkami.
Ciasto ma jeden dzień, a już nie ma połowy (dodam, że podjada je non-stop jedna osoba :) ).
Mam nadzieję, że ciasto będzie Wam smakować.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki na masę:
- Pół litra śmietany kremówki (double cream)
- 2 śmietan fixy
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- Opakowanie cukru waniliowego lub esencja waniliowa
- Owoce
- Składniki na poncz:
- Pół szklanki mocnej herbaty
- 1 łyżeczka cukru
- Sok z połowy cytryny
- Alkohol (proporcje dowolne ;) )
Wykonanie
2. Oddzielamy białka od żółtek.
3. Ubijamy sztywną pianę z białek. Następnie stopniowo dodajemy do niej cukier. Długo miksujemy.
4. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy bardzo długo. Im więcej powietrza się dostanie do ciasta, tym lepiej nam wyrośnie.
5. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy mąkę i delikatnie (za pomocą łyżki) łączymy ją z masą.
6. Gotową masę przelewamy do formy. Pieczemy około 30 - 40 minut.
7. Upieczone ciasto będzie zarumienione i będzie odstawać od brzegów formy. Ważne jest, aby ciasta nie wyjmować od razu z wyłączonego piekarnika, tylko zostawić je w nim na jakieś pół godziny. Wtedy jest mniejsze zagrożenie, że biszkopt nam opadnie.
Masa:
1. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i esencją waniliową. Kiedy jest już prawie OK dodajemy śmietan fix.
2. Jeśli mamy owoce z puszki należy je wyłożyć na sito, aby odsączyć je z nadmiaru soku.
3. Przekrawamy przestudzone ciasto na pół. Nasączamy spód ponczem (składniki na poncz należy tylko ze sobą wymieszać, aby był gotowy).
4. Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na nią układamy owoce. Na sam koniec znów bitą śmietanę.
5. Przykrywamy masę ciastem. Nasączamy je ponczem.
6. Wierzch ciasta dekorujemy według własnych upodobań. Ja posmarowałam nutellą. Ozdobiłam owocami i zalałam tężejącą galaretką.
Ciasto razem z masą jest bardzo wysokie, aby ozdobić wierzch galaretką musiałam wykonać przedłużenie krawędzi formy za pomocą folii aluminiowej. Przepis jest na tortownicę o średnicy około 24 cm.
Smacznego