28 lutego 2015

MUFFINY Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ


Muffiny z jagodami są zdecydowanie moim ulubionym rodzajem tego wypieku. Przepis, który Wam przedstawiam jest bardzo szybki i prosty (w godzinę przygotujecie i upieczecie babeczki). 
Jagody można zastąpić, np. brzoskwiniami, malinami czy bakaliami. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

PIEROGI Z POMARAŃCZAMI



W przedwojennej książce kucharskiej Marii Disslowej natknęłam się na przepis na pierogi z pomarańczami. Kilka dni temu robiłam pierogi kresowe i zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam cytrusowe kluski wypróbować. 
Danie okazało się niezwykle orzeźwiające i nam bardzo smakowało. Sezon na pomarańcze (wtedy są najsmaczniejsze) przypada na miesiące zimowe, co oznacza, że możemy delektować się owocowymi pierogami nie tylko latem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

27 lutego 2015

PIEROGI KRESOWE (z twarogiem i kaszą gryczaną)


Mamy dzisiaj drugi piątek Wielkiego Postu, więc proponuję przygotować na obiad szybkie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną. Ten rodzaj farszu nazywa się kresowym (według H. Szymanderskiej).
Polecam na pyszny, polski obiad :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

21 lutego 2015

KEKS NA BIAŁKACH


Bardzo często mam nadmiar białek w domu, wtedy najczęściej piekę z nich bezy albo keks na białkach. Keks jest ciastem bardzo wilgotnym i aromatycznym. Użyjcie do niego swoich ulubionych bakalii.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

19 lutego 2015

SCHAB KRESOWY Z ORZECHAMI I ŚLIWKAMI


Ze względu na pochodzenie mojego Taty kuchnia kresowa jest mi szczególnie bliska, więc lubię wyszukiwać ciekawe przepisy właśnie z tamtych regionów.
Dzisiaj przedstawiam pieczony schab, który pięknie wygląda na stole, a do tego kryje w sobie typowo polskie smaki.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

10 lutego 2015

7 SMAKOWITYCH PRZEPISÓW NA TŁUSTY CZWARTEK




Tłusty Czwartek tuż tuż, więc czas na wybór smażonych słodkości. Poniżej zestawienie sześciu bardzo smacznych potraw.



1. Pączuszki serowehttp://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/paczuszki-serow…



2. Koreańskie smażone drożdżowe naleśniki z syropem orzechowym:http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/koreanskie-droz…



3. Faworki-Chrustyhttp://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/chrusty-faworki…



4. Pączki mojej Babcihttp://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/paczki-babci-fe…



5. Róże karnawałowehttp://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/roze-karnawaowe…



6. Oponkihttp://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2012/…/oponki.html

7. Pieczone pączki: http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2015/07/pieczone-paczki-z-dzemem.html


9 lutego 2015

GALARETA ZIMNE NÓŻKI - AUSZPIK/GALART


W naszym domu galaretę wieprzowa robi się tylko na naprawdę duże okazje, np. na Wielkanoc. Kolorowe zimne nóżki wyglądają naprawdę ślicznie na uroczystym stole. Można je ułożyć na ładnie udekorowanym talerzu. 

Podczas ostatniego pobytu w Polsce Mama nauczyła mnie robić galart, wiec o to i post.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


8 lutego 2015

PĄCZUSZKI SEROWE


Te mini pączki są genialne, szybkie, jak gąbeczka, smaczne, wilgotne, cudowne! Mogłabym wymieniać dużo więcej "ochów i achów" :). Naprawdę wszyscy w rodzinie je uwielbiają.
Przepis jest z najstarszego notatnika mamy. Ma spokojnie ponad 30 lat. 

Muszę tylko ostrzec przed jednym....uzależniają :).

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

6 lutego 2015

BARDZO GĘSTY DŻEM Z JABŁEK



Moja Mama robiła nam jabłkowy dżem, kiedy byliśmy dziećmi. Pamiętam śniadanie w postaci gorącego kakao, chałki z masłem i z właśnie takim słodkim dodatkiem. Może nie było to zbyt zdrowe, ale też nie jedliśmy tego często. Należy pamiętać, że mówimy o czasach sprzed nutelli ;). 

Dżemem można nadziać rogaliki maślane lub krucho-drożdżowe.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

4 lutego 2015

SULU KÖFTE - turecka zupa z pulpecikami


Coś ostatnio na blogu mamy bardzo międzynarodowo :). Dzisiaj czas na kuchnię turecką, którą lubię za świeżość i bardzo smaczne dania. 
Sulu kofte to jedna z lepszych zup na zimę, ponieważ bardzo nasyci i rozgrzeje. W moim domu podajemy ją w wersji mocno pikantnej. 
Ta zupa jest bardzo gęsta, więc czasami zdarza się, że podczas gotowania wyparuje zbyt dużo wody, wtedy wystarczy dodać do garnka wrzątek i gotować dalej. 


Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

3 lutego 2015

BEZMIĘSNE BURGERY


W ostatni piątek robiłam bezmięsne burgery z kotletami jajecznymi. Muszę przyznać, że wyszły genialnie. Na wszystkie elementy dania przepisy pojawiły się już wcześniej na blogu, więc podam Wam tylko linki. 

Przeciętą część bułki lekko podpiekłam w piekarniku.

Zrobiłam je bardziej płaskie.


Dodatkowo trzeba się zaopatrzyć w dowolną sałatę, ogórki kiszone lub kwaszone, żółty ser (dobrze jest go położyć na gorącego kotleta, aby się lekko stopił), czerwoną paprykę. 

Smacznego :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).